Střílel z kuše, zabil údajného zloděje a teď má jít do vězení na 10 let

Ostrava - Za zastřelení muže šípem z kuše poslal soud devětatřicetiletého Jaromíra Šebestu z Chotěbuze na Karvinsku do vězení na deset let. Šíp údajného zloděje loni v dubnu zasáhl do hlavy, v nemocnici později zemřel. Šebestovi třikrát vykradli servis na opravu motorek, počtvrté se rozhodl ho uchránit. Soud mu ale neuvěřil a neuznal jeho obhajobu, že vystřelil náhodou, když bránil svůj majetek. Sám Šebesta s rozsudkem nesouhlasí a chce se odvolat.

Podle předsedy senátu obžalovaný vystřelil v době, kdy muži z místa utíkali, snažili se nastoupit do auta a odjet. „Neměli v rukou žádné zbraně. Dva to stihli, třetí méně šikovný ne,“ řekl předseda senátu. Podle něj obžalovaný rozhodně neodvracel hrozící útok, což je podstatné pro uznání nutné obrany. 

  • Zdůvodnění předsedy senátu Miroslav Mucha: „Nešlo o nutnou obranu. Ani o nešťastnou náhodu. Bohužel se jednalo o oplácení. To je nutné postihnout podle zákona nějakou sankcí.“

S tím ale Šebesta nesouhlasí. „Připadá mi to hrozně přísné. Měl jsem strach, byl jsem rozrušený,“ řekl novinářům po vyhlášení rozhodnutí. Průběh, ke kterému se senát přiklonil, zpochybňuje. „Bylo to trošku jinak. Neměl jsem v úmyslu někomu ublížit. Opravdu jsem tam nikoho neviděl,“ uvedl a dodal, že se proti rozsudku odvolá.

Předseda senátu zdůraznil, že nemovitost, kterou chtěl Šebesta chránit, nebyla oplocená. „Jde o bývalou stodolu, spíše zbořeniště, které si uzpůsobil k bydlení. Číslo popisné bylo napsané křídou na vratech. Nikde nebyla cedule s nápisem, že jde o soukromý pozemek,“ dodal soudce. Podle soudu je nešťastná náhoda a nutná obrana vyvrácena.

  • Vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty UK Jiří Jelínek: „Hlavní problém byl v tom, že nebyly splněny podmínky nutné obrany proto, že útočníci byli už mimo a nic neodnášeli. Jiná situace by byla, kdyby je překvapil v tom sklepě.“

V úvahu ještě přicházelo i odsouzení za vraždu. I to ale soudce zamítl. Podle něj Šebesta nebyl tak zkušený střelec, aby úmyslně mířil na hlavu, kterou zasáhl. Přiklonil se proto k právní kvalifikaci, kterou navrhla už státní zástupkyně.

Loni v dubnu přijeli k pozemku Šebesty čtyři muži. Při vyšetřování tvrdili, že na neoplocenou parcelu s nedostavěným domkem přišli sbírat železný šrot. Šebesta ale tvrdí opak. Podle něj vnikli do sklepa a hledali cestu, jak se dostat do budovy, kterou používal jako sklad a posilovnu. Vystřelil prý omylem, když zakopl. Kriminalisté nejprve zkoumali, zda šlo v Šebestově případě o nutnou obranu. Skupinka mužů ale na majitele bezprostředně neútočila a on navíc střílel v okamžiku, když utíkali pryč.