STEM: Zemanovi věří polovina lidí

Praha - Prezidentu Miloši Zemanovi po třech měsících ve funkci důvěřuje 51 procent občanů. To je téměř stejný počet lidí, kteří mu věřili i před jeho inaugurací. Pětapadesát procent veřejnosti zároveň označilo dosavadní práci nového prezidenta jako dobrou nebo velmi dobrou. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM.

Agentura rovněž zjistila, že část dotázaných sice nemá důvěru v prezidenta Zemana, ale jeho činnost vnímá pozitivně – jde o 10 procent populace. Největší skupinou jsou ovšem občané, kteří prezidentu Zemanovi důvěřují a zároveň jeho práci hodnotí příznivě (46 procent občanů). O něco méně je těch, kteří naopak Zemanovi nedůvěřují a jeho práci hodnotí jako špatnou (40 procent). Zbývajících 5 procent uvedlo, že Zemanovi sice důvěřují, ale nejsou s jeho prací spokojeni.

image_472644
Zdroj: ČT24/STEM

Podle průzkumu je hodnocení Zemana ale jasně podmíněno politickými názory občanů a jejich socioekonomickým postavením. Nejvíce důvěry proto získal od levicově orientovaných respondentů, má důvěru 78 procent z nich. Příliš příznivě na Zemana nepohlíží vysokoškoláci, mladí lidé, studenti, živnostníci, podnikatelé a dobře majetkově zajištění lidé. Naopak mezi důchodci pozitivně hodnotí Zemana zhruba dvoutřetinová většina.

Průzkum proběhl ve dnech 15. až 21. května a zúčastnilo se ho 1 040 respondentů starších 18 let.