Dům v Petrovicích zdemoloval výbuch plynu

Petrovice u Karviné - Úterní výbuch rodinného domu v Petrovicích u Karviné policie prošetřuje jako obecné ohrožení. Podle hasičů vybuchl v domě plyn. Podezřelý může být majitel nemovitosti či technik, který kontroloval kotel. Nikdo zatím nebyl obviněn. Výbuch otřásl částí Petrovic v úterý okolo 13:15. Exploze způsobila poničení třetiny domu a pád celé jedné stěny. Úlomky předmětů se rozlétly do vzdálenosti až 50 metrů a poškodily další dva domy. Létající trosky rozbily skleněnou výplň oken, poškodily fasádu i auto zaparkované nedaleko.

„Výbuch ohrozil větší skupinu osob. Proto jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného nebezpeční z nedbalosti,“ řekla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Dodala, že vyšetřování je vedeno proti neznámému pachateli.

V době výbuchu s největší pravděpodobností v domě nikdo nebyl. Policie ale raději na ohledání trosek nasadila psy. Pracuje i s možností, že se do domu mohl někdo vloupat. „Je to jedna z možností. Vše, co by nám mohlo něco říci k příčině, je zatím pod sutinami,“ řekla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Dodala, že pokud se potvrdí varianta s výbuchem plynu, může se obvinění týkat například majitele domu či revizního technika, který měl kontrolovat stav plynového kotle.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Majitel domu vyčíslil škodu na 4,5 milionu korun

Osud nemovitosti je už ale zřejmě zpečetěn. „Došlo ke značnému poškození, polovina domu je v podstatě zdemolovaná výbuchem a zbytek je poškozen natolik, že na 90 procent bude muset jít úplně dolů,“ řekl ČT statik Radan Sležka. Majitel domu vyčíslil škodu na 4,5 milionu korun.