Když vládnout, raději bez Nečase, naznačila Peake

Praha – Vládní strana LIDEM očekává od jednání koaličních partnerů, že přijde s politickým řešením aféry kolem předsedy ODS Petra Nečase, její předsedkyně Karolína Peake v Otázkách Václava Moravce nepřímo naznačila, že vláda pod taktovkou Petra Nečase je již obtížně představitelná. Pokračovaní koalice si představit umí, případnému pádu vlády se ale bránit nebude. Premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na aféru uvedl, že odstoupit nehodlá. Výkonná rada ODS se podle slov místopředsedy strany Martina Kuby sejde patrně ještě dnes, aby hledala řešení i s Nečasem.

„Stranické složení vlády udržitelné je. Každý, kdo má v sobě špetku politického vkusu, samozřejmě cítí, že pozice Petra Nečase je mimořádně komplikovaná nejen pro něj, ale i celou vládu,“ prohlásila Peake v OVM a v zápětí nepřímo naznačila, že Nečasův konec ve vládě považuje za otázku politického vkusu.

Je si vědoma, že může padnout i celá vláda, na níž se podílí i její strana. „S touto vládou, s žádnou vládou ani jednou osobou v demokratickém právním státě nestojí a nepadá celá republika. To tak naštěstí je,“ prohlásila předsedkyně LIDEM. Podle ní je nyní řada na ODS, jak se ke „skandálnímu odhalení“ kolem Petra Nečase postaví.

Karel Schwarzenberg žádnou možnost uspořádání blízké budoucnosti neupřednostnil, situace se podle něj mění den ode dne. Přál by si udržení koalice a dodržení řádného volebního období. „Ale když nebude, tak nebude,“ doplnil předseda TOP 09. O premiérovi se odmítl vyjádřit ve studiu OVM s odůvodněním, že Nečas je pracovně v zahraničí a případné výtky by mu sdělil pouze z očí do očí. Pokud by se nesložila nová vláda, považuje předčasné volby za další legitimní prostředek.

První místopředseda ODS Martin Kuba: „Řada lidí v ODS vnímá vážnost situace pro ČR…, úkolem ODS je v minimálním možném čase nabídnout (koaličním stranám) reálná řešení.“

Podle VV a KSČM bude koalice dál vládnout, ČSSD dává čas na řešení do úterý

„Vládní koalice bezesporu přežije,“ prohlásil předseda Věcí veřejných Vít Bárta s tím, že v minulosti se několikrát „nakupovali“ poslanci pro zajištění jejího chodu. „Obětujme bílého koně Petra Nečase a ve stejné sebrance vládněme dál, tak se to jmenuje,“ prohlásil Bárta. Předseda KSČM Vojtěch Filip sdílí Bártovy obavy, proto znovu zopakoval, že KSČM trvá na nových volbách. Považuje ale za pravděpodobnější, že se najde 101 poslanců, kteří případně zvednou ruku pro stejnou vládu pod taktovkou nového premiéra. „Znamenalo by to, že ani sněmovna není ústavní institucí, která přeci jen vnímá hlasy občanů,“ dodal.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že koalice má na jednání čas do úterý, kdy se sejde sněmovna k hlasování o nedůvěře vládě. Pro vyslovení nedůvěry se už vyslovily všechny tři zmíněné opoziční strany.