Tendr na obnovu kladrubského hřebčína za 300 milionů byl zrušen

Praha - Výběrové řízení na obnovu kladrubského hřebčína za 300 milionů korun bylo zrušeno, informovalo o tom ministerstvo zemědělství. Úřad začíná připravovat nový tendr, který se uskuteční ještě letos, a to co nejdříve, aby chátrající hřebčín nepřišel o peníze z evropských fondů. Zakázku vyšetřuje policie, několik manažerů soutěžících firem skončilo ve vazbě.

„Důvodem zrušení je špatné světlo, které na toto výběrové řízení vrhá současné policejní vyšetřování firem, které o zakázku na rekonstrukci hřebčína usilovaly,“ uvedlo ministerstvo, které zakázku zrušilo po dohodě s ministerstvem kultury, ministerstvem pro místní rozvoj a za vědomí ministerstva financí.

Podle posledních informací Vrchního státního zastupitelství v Praze a Okresního soudu v Pardubicích bylo v případu dosud obviněno devět lidí. Osm z nich poslal soud do vazby, aby neovlivňovali vyšetřování. Byli obviněni ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Stalo se tak začátkem měsíce po rozsáhlé razii na východě Čech i v Praze. 

Ministerstvo zemědělství se dnes zároveň ohradilo proti tvrzením některých médií, podle nichž měli v policejní vazbě v souvislosti s kauzou skončit i někteří jeho zaměstnanci. „Podle informací ministerstva zemědělství nebyl nikdo z úředníků ministerstva ani obviněn,“ stojí v tiskové zprávě úřadu.

Dotaci 300 milionů dostal hřebčín z IOP

Loni hřebčín dostal na generální opravu 17 objektů dotaci 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu. Rekonstrukce měla začít už loni, kvůli nedostatkům ale muselo být výběrové řízení zrušeno a znovu vyhlášeno. Původní zrušený tendr vyhrála společnost Metrostav spolu se stavební firmou Chládek a Tintěra Pardubice. Podle vyjádření ministerstva kultury má hřebčín na opravy čas jen do konce roku 2014, v opačném případě by mohl o dotaci přijít.

Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. Chov koní v Kladrubech má několikasetletou tradici. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína.