Výborný v Senátu narazil, mezi ústavní soudce se možná nevrátí

Praha - Bývalý ústavní soudce Miloslav Výborný už zřejmě znovu neobleče talár ústavního soudce. Senátní ústavněprávní výbor dnes jeho nominaci nepodpořil. Ostatní kandidáti si ale důvěru výboru získali. Vedle dosavadního předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského prošel i Ludvík David a soudkyně Nejvyššího správního soudu Kateřina Šimáčková. Výbor pro lidská práva ale naopak doporučil všechny čtyři kandidáty. V podvečer o nich bude jednat i senátorský klub ČSSD, který má v horní komoře většinu. Česká televize zjistila, že hlavně senátoři ČSSD měli vedle Výborného výhrady i k Šimáčkové. Část z nich jí vyčítá například názory na církevní restituce. Senát bude hlasovat o čtyřech nových kandidátech ve čtvrtek.

Výborný zhodnotil atmosféru na jednání senátního ústavněprávního výboru jako korektní. „Je svědomím každého senátora, jak k návrhu pana prezidenta přistoupí… Jsem rád, že budu mít šanci stejně jako ostatní nominanti promluvit na plénu. Uvidíme, co rozhodne Senát jako celek,“ řekl České televizi. Za korektní označil vystoupení před senátory i Ludvík David: „Byla nám dána možnost odpovědět na řadu zajímavých a podstatných otázek.“

Senátoři ČSSD mají v horní komoře většinu, a budou tak mít zásadní vliv na jména nových soudců. Už koncem května se objevily informace, že Výborný bude mít problém obstát. Hlavně senátoři z řad ČSSD mu vytýkají například předchozí rozsudky o poplatcích ve zdravotnictví, ale také jeho minulé politické působení. „Vím, že patřil do skupiny, kde byl i pan Kalousek,“ podotkl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Vystoupení Šimáčkové na výboru udělalo na senátory dojem

Část senátorů za ČSSD měla výhrady i k některým názorům Šimáčkové. „Týkají se jejího postoje k církevním restitucím,“ řekl v úterý České televizi senátor a stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier (ČSSD). Šimáčková si ale dnes svým vystoupením před výborem zřejmě zákonodárce naklonila. Její nominaci podpořilo všech deset členů. „Odpovídá naprosto přirozeně a velmi živě… Myslím, že v případě schválení a následném jmenování prezidentem může být významným oživením, i takovým tím duchem, Ústavního soudu. Určitě poprosím kolegy, aby jí dali důvěru,“ řekl ČT předseda ústavněprávního výboru Miroslav Antl (BEZPP). Dienstbier poznamenal, že Senát nemusí nutně kopírovat rozhodování výboru: „Určitý náznak šancí jednotlivých kandidátů to ale je.“  

Sama Šimáčková věří tomu, že si senátoři udělají svůj vlastní názor na její osobu na základě osobního setkání: „To je vždy nejpravdivější a nejlepší.“ Atmosféru na výboru označila za velmi příjemnou. „Pro mě to byla zajímavá debata,“ dodala. Už dříve navíc na adresu ČSSD poznamenala, že její senátorský klub zastupovala před Ústavním soudem ve sporu proti zákonu o stabilizaci veřejných financí: „Proč by si mě vybírali, kdybych nebyla dobrá… Jako advokát jsem spolupracovala se všemi senátními kluby. Nejsem stranický právník.“

Vyjádření kandidátů na ústavní soudce (zdroj: ČT24)

Čtveřice kandidátů na ústavní soudce už předstoupila i před senátory ODS. U občanských demokratů si zatím získali podporu. Šimáčková senátorům mimo jiné připomněla, že s nimi před sedmi lety chystala ústavní stížnost proti vyhláškám tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Senát bude schvalovat nominace všech čtyř kandidátů ve čtvrtek. Podpořit je přijde i prezident Miloš Zeman. Nominaci Výborného a Rychetského zdůvodnil mimo jiné tím, že „jejich setrvání ve funkci je jediným přijatelným způsobem, jak zajistit doktrinální a judiciální kontinuitu Ústavního soudu“. Podle něj se totiž soud neobmění personálně pouze částečně, „ale utváří se zcela nový soudcovský sbor“.

Prezident už od svého zvolení navrhl osm kandidátů. Tři nové jmenoval do funkce začátkem května. V plénu zasedla Milada Tomková, Jaroslav Fenyk a Jan Filip. Tomkovou zároveň jmenoval i místopředsedkyní soudu. Začátkem června Ústavní soud doplnil i Vladimír Sládeček. Ve čtvrtek má Senát rozhodovat o Miloslavu Výborném, Kateřině Šimáčkové, Ludvíku Davidovi a o dosavadním předsedovi soudu Pavlu Rychetském.

Obtížný výběr ústavních soudců (zdroj: ČT24)