Nečas podporuje Hegera při rušení či slučování nemocnic

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) se domnívá, že reforma poskytování zdravotní lůžkové péče v Česku je nutná. To v důsledku znamená uzavírání nadbytečných nemocničních oddělení, slučování nemocnic či přeměnu nemocnic na zařízení dlouhodobé péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v tom má jeho plnou podporu. Podle Nečase je reforma zdravotnictví nutná - teprve pak budou zvýšeny platy v tomto resortu. Zdravotnictví v současném stavu přirovnal ke kbelíku s dírami - čím více peněz se do něho nalévá, tím více peněz utíká pryč.

„Jsem přesvědčený, že je schopný tyto úkoly zvládnout,“ řekl Nečas o Hegerovi a připomněl jeho dlouholeté působení v čele královéhradecké fakultní nemocnice.

Podle Nečase je změna lůžkové péče důležitý krok, další je nenakupovat zbytečně téměř stejné přístroje do nemocnic v blízkém sousedství. Nemocnice na ně sice mají peníze z evropských fondů a státní rozpočet nic nestojí, pak ale nejsou přístroje využívány naplno a provoz je drahý a neefektivní. Podle Nečase budou muset některé technologické modernizace „posečkat“.

V ČR jsou téměř dvě stovky nemocnic, polovina jich v prvním pololetí skončila se ztrátou. Čtvrtina nemocničních lékařů z celkových 16 tisíc podepsala výzvu Děkujeme, odcházíme a hrozí výpovědí ke konci roku, pokud nedostanou výrazně přidáno. To znamená, že po dvouměsíční výpovědní lhůtě by 1. března nepřišli do práce. Nemocnice na zvýšení mezd ale nemají.

Krizová řešení se podle Nečase již připravují, je to návrh zákona k definování standardu, tedy nároku pacienta, a nadstandardu, na který si pacient připlatí. Bude nutné reformovat systém pojištění, centralizovat drahou péči a změnit lékovou politiku.

Děkujeme, odcházíme
Zdroj: ČT24