HN: Při zásahu ÚOOZ došlo k narušení ústavních principů, tvrdí Němcová

Praha - Policie a státní zástupci podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) ohrozili zásahem na Úřadu vlády demokracii. Řekla to v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Pokud se stane premiérkou, pověří ministry vnitra a spravedlnosti analýzou zásahu. „Jsem přesvědčena, že došlo k narušení ústavních principů,“ komentovala akci policie. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se tomu nebrání, postup protikorupční policie nechá prověřit.

Sama Němcová byla k postupu justice od začátku kritická. Její první reakce byla velmi rozhořčená: „Nezazněly na něm žádné informace. Když někdo vstoupí do Úřadu vlády takovým stylem, musí oprávněnost svého jednání okamžitě doložit.“

A s odstupem času je ještě kritičtější: „Vláda by se měla zabývat celým zásahem. Jeho přípravou, průběhem a informováním,“ tvrdí Němcová. I místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek je zneklidněn. „Konstrukce státního zástupce podle mého názoru připomíná mnohem víc třídní nenávist než právní názor,“ řekl ve čtvrtek po výslechu na policii.

  • Miroslava Němcová v den zásahu, 13. června: „Jsem v šoku z toho, co se stalo… Zásah v jednu hodinu v noci, kdy vtrhne bezpečnostní komando na Úřad vlády, to bych si představovala, že se stane v tak extrémně vážné situaci, kdy téměř hrozí válka nebo něco podobného… “

Mezi politiky to není názor ojedinělý, vládní strany se podle Hospodářských novin shodují v tom, že vyšetřovatelé a státní zástupci mají ruce až příliš volné. Nad způsobem zásahu se pozastila i opozice.