Vládní krize: Prezident dnes rozhodne - zřejmě solitérsky

Praha – Málokdy si strany napříč celou sněmovnou byly v tomto volebním období blíže. Prezident Miloš Zeman slíbil krátce po 15. hodině oznámit, koho si přeje jako náhradu za končícího premiéra i jaký kabinet by si představoval. Navzdory všem parlamentním stranám se prezident rozhodl situaci řešit po svém, a pokud skutečně pošle do Strakovy akademie odborníky, jsou poslanci připraveni oplatit podobně a jejich vládnutí omezit na minimum.

Svůj záměr dosud prezident oficiálně nepotvrdil, místo politiků ale na vládě s největší pravděpodobností po třech letech zasednou odborníci. Zemana přitom zřejmě nepřesvědčila ani velmi rychlá shoda stávající koalice na svém návrhu - v podobě Miroslavy Němcové. „Troufnu si odpovědět, že naděje umírá poslední. Nicméně předpokládám, že si za svým rozhodnutím pan prezident stojí a chce naplnit své sliby svým voličům,“ naznačil prezidentův kancléř Vratislav Mynář ve vysílání Událostí ČT.

Šéf hradní kanceláře přitom nevyloučil možnost, že by Zemanem jmenovaný úřednický premiér mohl nabídnout případnou spolupráci i některým stranám v parlamentu. „Pevně věřím, že nově jmenovaný premiér osloví i ČSSD, aby se podílela na vytvoření této vlády a vzala na sebe odpovědnost jako vítěz voleb,“ dodal Mynář.

Ať už budou návrhy na nové ministry vypadat jakkoliv, pro politické strany včetně ČSSD je vláda odborníků nepřijatelná. Slibují, že prezidentem navržený kabinet nebude mít v dolní komoře podporu a tím pádem ani legitimitu. Opozice pak volá po předčasných volbách.

Úřad vlády - Strakova akademie
Zdroj: ČT24

Petr Gazdík (TOP 09): „Česká republika je parlamentní demokracií a zatím každá vláda se opírala o důvěru v Poslanecké sněmovně. (…) Toto bude první vláda, za kterou se nepostaví žádná strana. To je významný posun v našem ústavním systému a my s tím rozhodně nemůžeme souhlasit. Pan prezident tady hraje svoji hru. (…) Je to zásadní posun, který nevím, jestli neodporuje slibu poslance, protože poslanci slibovali věrnost České republice jako parlamentní demokracii, nikoliv jako prezidentskému systému.“

Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Sociální demokracie bude v každém případě podporovat rozpuštění sněmovny tak, aby se ke slovu dostali občané.“

Martin Kuba (ODS) „Stále jsme demokracií, která je postavena na parlamentní demokracii, na většině v parlamentu - ta tou je deklarována.“

Vojtěch Filip (KSČM) „Já jsem přesvědčen, že úřednická vláda nezíská takovou důvěru sněmovny.“

Miroslav Kalousek (TOP 09): „Byl by to, těžko bych to mohl nazvat jinak než ústavním pučem, designovaný premiér by si musel být vědom, že s přebráním té funkce se stává jakýmsi pučistou.“

Podle právníků mají politici ještě další možnost. Dříve než si případná vláda odborníků řekne o důvěru, jí mohou vyslovit nedůvěru. Prezident by poté musel rychle přijít s novým jménem premiéra. „Tím pádem by ten okamžik, kdy by ta vláda byla v demisi, nepřišel za měsíc, ale v řádu dnů,“ upozornil Jan Kysela z Právnické fakulty UK.

Hlavním odhadovaným kandidátem na předsedu vlády je ekonom Jiří Rusnok, který v někdejším Zemanově kabinetu šéfoval resortu financí. Donedávna stál v čele Asociace penzijních fondů a dodnes působí v Národní radě vlády. Rusnok svoji případnou novou úlohu dosud odmítl komentovat, prezident Zeman jeho nominaci ale nevyloučil. 

Zasednout v úřednické vládě by mohli i Zemanovi poradci - prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák nebo šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Alespoň v případě Hanáka by ale prezident zřejmě narazil. „Nechystám se na premiérský post. Já mám životní zásadu nevstupovat do politiky. Mám svůj post, firmu, rodinu, hypotéky. Já jsem rozumný člověk a do politiky nepůjdu. Žádný premiér ani ministr ze mě nebude,“ řekl šéf svazu v Událostech, komentářích.

Podle informací České televize by Zeman ve vládě odborníků mohl prosazovat i exministra vnitra Martina Pecinu, někdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou, někdejší ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou nebo exministra zahraničí Jana Kohouta. Ať už ale zasedne v prezidentské vládě odborníků kdokoliv, neměla by podle většiny parlamentních stran dělat žádná zásadní rozhodnutí. Případný úřednický kabinet totiž musí připravit státní rozpočet na příští rok, vyřešit další období čerpání eurofondů a pomoct v odstraňování protipovodňových škod.