Benešová z ČSSD nechce, straně prý neškodí

Praha - Nabídku na působení v Rusnokově vládě přijala Marie Benešová (ČSSD), která se má stát ministryní spravedlnosti. To se ale nelíbí sociální demokracii a bude od Benešové požadovat, aby ze strany odešla. Předseda strany Bohuslav Sobotka zároveň zdůraznil, že nechce řešit další detaily ohledně tvořícího se kabinetu, který podle něj nemá šanci hlasování o důvěře přežít. Benešová ale vystoupit z ČSSD nehodlá, podle svých slov straně ničím neškodí. Za její krok se postavila také jihočeská ČSSD.

„Pokud některý ze členů ČSSD poruší rozhodnutí sociální demokracie o tom, že nevstupujeme do prezidentské vlády, vyzve ho vedení strany, aby z ČSSD vystoupil,“ uvedl šéf strany Bohuslav Sobotka. „Vzhledem k tomu, že Rusnokova vláda nedostane důvěru a poté skončí, nebudeme těmito věcmi jinak ztrácet čas,“ dodal. Jasnou odpověď od Benešové žádají i další členové strany. „Paní Benešová by měla konečně říci, za koho kope,“ uvedla ve Studiu ČT24 místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. S tím souhlasí i senátor Jiří Dienstbier. „Myslím si, že by v sobě měla najít tolik slušnosti, že přizná barvu, ukončí členství v sociální demokracii a půjde, kam jí srdce táhne,“ dodal.

Sama Benešová je reakcí ČSSD „velmi roztrpčena“. „Jsem řadová členka, a tak si myslím, že naopak by to pro ČSSD mělo být spíš pozitivum než negativum,“ uvedla. Rusnokem prý byla oslovena jako odborník, nikoliv jako člen ČSSD. Podle ní jsou prohlášení Sobotky schizofrenní, protože jeho první reakce na Rusnokovu vládu byla pozitivní, a teď ji kritizuje.

Benešová se tudíž nedomnívá, že by porušila stranické usnesení o tom, že sociální demokracie nebude bez nových voleb vstupovat do vlády. Usnesení strany interpretuje tak, že ČSSD nebude vysílat do vlády své členy, tzn., že strana nebude přímo nominovat své lidi do vlády. Ze strany tak vystoupit nehodlá. „Já té straně rozhodně nejdu dělat ostudu, já se s ní ztotožňuji, že je potřeba, aby skončila pravicová vláda, já k tomu chci přispět,“ uvedla. Jiří Dienstbier však pro Události, komentáře řekl, že …"stranické usnesení je naprosto jednoznačné a říká, že ČSSD se bez nových voleb nebude podílet na jakékoli vládě".     

Vedení ČSSD bude muset v tomto ohledu dost možná apelovat i na další straníky vedle Benešové. Nabídku na post ministra zahraničí totiž dostal bývalý diplomat Jan Kohout, který ji zvažuje, a hovoří se i o dalších možných kandidátech z řad největší opoziční strany.

Stojíme při vás, hlásí jihočeská ČSSD

Jihočeští sociální demokraté se za bývalou místopředsedkyni strany postavili. „Jihočeská ČSSD nesouhlasí se zneužíváním současné politické situace k personálnímu vypořádání se s vnitrostranickými oponenty a vyzývá vedení ČSSD, aby jednalo v zájmu občanů ČR,“ uvádí usnesení z dnešního jednání krajského výboru strany. „Jsme přesvědčeni, že případná účast některých členů sociální demokracie ve vládě Jiřího Rusnoka je za podmínky, že v ní budou prosazovat sociálnědemokratický program, rozhodně lepší variantou řešení politické krize než vláda současné koalice v čele s Miroslavou Němcovou,“ dodal předseda jihočeské ČSSD a hejtman Jiří Zimola.

Marie Benešová:

„Já si myslím, že ČSSD nedělám žádnou ostudu, Vždycky jsem hájila její zájmy a jestli si myslí opak, tak ať si zkusí mě vyloučit. Bude to zajímavé potom.“

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně je spojenkyní Miloše Zemana. Podporovala ho taky v prezidentské volbě - namísto sociálnědemokratického kandidáta Jiřího Dienstbiera. Benešová ale již dříve zdůrazňovala, že nemá ráda přeběhlictví a stranu tak měnit nehodlá. Reagovala tak na tvrzení Bohuslava Sobotky, že má vést kandidátku SPOZ ve středních Čechách. „To skutečně byla lež, naprostá lež, protože kdybych chtěla kandidovat za Zemanovce, tak už jsem mohla před čtyřmi lety,“ ohradila se Benešová, která prý Sobotkovy vzkazy přes média považuje za trapné a nedůstojné.

Podle Sobotky, který požaduje rychlé rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby, se však účast na Rusnokově vládě neslučuje se členstvím v sociální demokracii. Očekává proto, že sociální demokraté, kteří do kabinetu vstoupí, ukončí své členství ve straně.