Picek: Rád bych na obraně stihl to, co jsem si předsevzal

Praha – Vojáci si na pražském Vítkově připomněli Den ozbrojených sil a památku kolegů, kteří padli v zahraničních misích. Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek vyslovil při té příležitosti přání, aby splnil všechny úkoly, které si na obraně vytyčil – pokračování na postu ministra obrany však potvrdit nechtěl. Svoje rozhodnutí prý sdělí až v pondělí premiéru Rusnokovi. Na Vítkově také společně s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem vyznamenal více než dvě desítky vojáků a civilních zaměstnanců obrany a položili věnce u hrobu neznámého vojína.

„Já bych vojákům k dnešnímu svátku popřál především stabilitu v resortu ministerstva obrany a ty úkoly, které jsme si postavili i s náčelníkem generálního štábu před časem, aby se nám podařilo splnit,“ prohlásil Picek. Zároveň se ale nechtěl vyjádřit k tomu, zda nabídku premiéra na pokračování v čele obrany přijme. Picek je nestranickým ministrem odstupující vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

Ani Rusnok nenaznačil, zda Picek na jeho návrh kývne. Očekává, že se jasné slovo dozví na pondělní schůzce. „Tam se to vyjasní. Budu rád, když to přijme,“ řekl v Otázkách Václava Moravce. Rusnok také k Pickovu vyjednávání ohledně dalšího pronájmu gripenů uvedl, že jiné rozumné alternativy nejsou. Každé jiné řešení by podle Rusnoka znamenalo velké investice, „které si nemůžeme dovolit“.

Tradici Dne ozbrojených sil založil Václav Havel

Den ozbrojených sil se slaví od roku 2002. Vyhlásil ho bývalý prezident Václav Havel na památku událostí, které se odehrály 30. června 1918 u východofrancouzského městečka Darney. Tam onoho dne vznikla první samostatná československá jednotka a Francie uznala právo Čechů a Slováků na samostatný stát.

Ministr obrany Vlastimil Picek s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem položili věnec ke hrobu neznámého vojína
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Podle mého názoru tato akce má velký smysl, protože historie se musí především mladé generaci neustále připomínat. A když si vezmeme, že máme už opravdu málo lidí, kteří bojovali za naši svobodu ve druhé světové válce, tak je opravdu nutné, aby ostatní věděli, co se vlastně tenkrát stalo a kolik tento národ položil za svoji svobodu životů,“ řekl Picek.

Z rozkazu prezidenta Miloše Zemana byl vojenskému geografickému a hydrometeorologickému úřadu v Dobrušce propůjčen název „generála Josefa Churavého“. Brigádní generál in memoriam byl legionářem a za okupace jednou z nejvýznamnějších postav protinacistického odboje. V roce 1941 byl zatčen gestapem a popraven.

Prezident se slavnostního aktu nezúčastnil kvůli zahraniční cestě do Chorvatska, které slaví vstup do Evropské unie.