Na vazby v kauze Nagyová se sešlo 6 stížností

Ostrava - Krajský soud v Ostravě bude rozhodovat o šesti stížnostech na umístění do vazby v kauze obviněné šéfky kanceláře odstupujícího premiéra Jany Nagyové. První stížnost soud dostal 2. července, a to bývalého poslance za ODS Marka Šnajdra, v posledních dnech do Ostravy dorazilo zbývajících pět spisů.

„Krajskému soudu v Ostravě byly dnes předloženy k projednání a rozhodnutí stížnosti obviněných Jany Nagyové, Ondreje Páleníka, Romana Bočka, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy. Obvinění podali stížnosti proti usnesení Okresního soudu v Ostravě o vzetí do vazby,“ konstatovala mluvčí soudu Lucie Böhmová. 

V kauze Nagyová bylo obviněno osm lidí. Ostravský okresní soud poslal do vazby sedm z nich. Pouze šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, který se ke sledování ženy premiéra Nečase přiznal, je stíhán na svobodě. Pět si okamžitě podalo stížnost. Jeden se tohoto práva vzdal. Další bývalý poslanec za ODS Ivan Fuksa si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Stížnost na vazbu ale nakonec podal i on.

Včera odstupující předseda vlády Petr Nečas naznačil, že někteří obvinění mohou být ve vazbě drženi záměrně dlouho. „Já bych skutečně byl velmi nerad, aby to působilo dojmem, že skutečným cílem je držet tyto lidi co nejdéle ve vazbě v potupných podmínkách a takzvaně je zlomit,“ uvedl po zřejmě posledním jednání koaliční vlády. Nečas se vyšetřovatelům sám nabídl k podání svědectví. Chce tak prý zkrátit vazbu stíhaných. Dnes by měla být vyslechnuta šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Jana Nagyová a Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Zatím není jasné, dokdy o stížnostech krajský soud rozhodne. Lhůtu žádnou ze zákona danou nemá. „Jde o rozsáhlý spisový materiál. Všechny případy jsou propojené. Senát se s nimi musí nejprve seznámit. Teprve pak urychleně rozhodne,“ vysvětlila Böhmová.

Ostrava, Olomouc, Brno

Ve vazební věznici jsou nyní umístěni tři někdejší poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Zákonodárci se vzdali poslaneckých mandátů, čímž umožnili schválení daňového balíčku Nečasovy vlády. Podle vyšetřovatelů ale byli ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci. Na pozadí dohody měla stát ředitelka kanceláře úřadu vlády Jana Nagyová.

Petr Nečas ve sněmovně s rebelujícími poslanci
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Ta je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení, hrozí jí pět let vězení. Umístěna byla do ostravské vazební věznice. Podle dostupných informací tam jsou i exposlanci Fuksa a Šnajdr. Ve Vazební věznici Olomouc je podle olomouckého Deníku Tluchoř a bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. V Brně je ve vazbě někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Ve vazbě skončil i příslušník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek.