Osud Martinů visí na Johnovi, Nečasovi i Klausovi

Praha – Boj o setrvání policejního prezidenta Oldřicha Martinů ve funkci vrcholí. Ministr vnitra Radek John si totiž přeje jeho odvolání, ale nekonzultoval to s politickými kolegy. Samotný Martinů se dnes na Hradě sešel s prezidentem Václavem Klausem, aby mu vyjasnil situaci ve vedení policie. Schůzku s Klausem považuje za významný signál, který bude spolu s názorem premiéra Petra Nečase hrát důležitou roli v jeho rozhodování o případném odchodu z čela policie. Jeho schůzka s Nečasem se zřejmě odehraje v pondělí.

Klaus schůzku zdůvodnil tím, že jako prezident musí dbát na kontinuitu fungování země a policejní prezident je tak vysoká funkce, že je nutné to brát v úvahu. Při přijetí zdůraznil, že považoval za nutné se s Martinů sejít, aby „pohovořili o situaci, která se kolem něj vytvořila“. „Já nejsem přímým účastníkem rozhodování o těchto věcech, ale jako prezident musím nutně dbát na kontinuitu fungování České republiky, a pro mě je policejní prezident hodně vysoká funkce, abychom tyto věci a souvislosti brali v úvahu,“ řekl Klaus.

„Pro mne to je velmi významný signál, že si prezident republiky na mě udělal osobně čas, a tento signál budu brát velmi vážně v potaz při svém rozhodování o své další budoucnosti, respektive setrvání na pozici policejního prezidenta,“ řekl Martinů. Z rozhovoru s Klausem prý měl „velmi dobrý pocit“ a bude o něm informovat ministra vnitra.

John se sejde s Nečasem mezi čtyřma očima

John vyzval Martinů ke složení funkce v pondělí na konferenci, na níž hovořil o údajně neutěšené situaci v policejním sboru. Policejnímu prezidentovi dává za vinu odchody špičkových odborníků, nesystémové škrty a údajné úniky policejních informací. „Signálem akcelerace boje proti korupci podle mě je i to, že v novém roce nastoupí nejen nový státní zástupce, ale i nový policejní prezident,“ prohlásil John s tím, že nástupce Martinů by měl do konce letošního roku vybrat nový expertní tým.

Martinů na výzvu zareagoval s tím, že se chce nejdříve sejít s ministerským předsedou Petr Nečasem (ODS) a do té doby nebude činit žádná rozhodnutí. Jejich schůzka by se měla odehrát začátkem příštího týdne. Nečasovi se ministrův krok nezamlouvá a dopředu prý o něm neměl tušení. Nyní proto po Johnovi požaduje rozhovor mezi čtyřma očima. „To znamená bez přítomnosti kohokoli jiného, například ze strany Věcí veřejných, což se mimochodem ne vždy daří úplně úspěšně,“ dodal předseda ODS a vlády.

V úvahu tedy připadají až tři schůzky. „Samozřejmě s panem ministrem se sejdu, sejdu se i s panem policejním prezidentem a sejdeme se i na trojstranné schůzce, já, pan ministr a pan policejní prezident,“ řekl Nečas po dnešním jednání vlády. Přesný termín schůzek podle něj zatím není dohodnut.

Kdo zvedne Martinů štít?

V médiích se již objevily spekulace o možném nástupci Martinů. Například podle týdeníku Respekt by mohlo jít o Jana Berouna, který pracuje v rozvědce, státního zástupce Josefa Štěpinu, náměstka Martinů Ivana Bílka, šéfa policie Zlínského kraje Bedřicha Koutného nebo ředitele policie Moravskoslezského kraje Tomáše Tuhého.