Advokát Sokol: Zatčení politiků byl exces. Nové trumfy z klobouku nečekám

Praha - Vazební stíhání lidí v kauze kolem Jany Nagyové je podle advokáta Tomáše Sokola zbytečné. V interview ČT24 uvedl, že nejsou splněny zákonné důvody, aby bylo trestní stíhání vůbec vedeno. „Kauza se dostane k soudu, protože si ji teď nikdo netroufne zastavit. Dnešní nálada je taková, že když se státní zástupce legálně a legitimně rozhodne, že pro stíhání důvody nejsou, zvedne se vlna neinformovaného odporu a mluví se o zametání pod koberec. Ale nakonec to podle mě skončí zprošťujícími rozsudky,“ uvedl.

Petr Nečas byl dnes u výslechu v kauze Nagyová. Ta smetla jeho vládu a Nečas tvrdí, že se jedná o politický proces a svévoli a že vazba lidem ničí životy. „V tomto případě to podle mě ničí lidské životy zbytečně. Jsem přesvědčen, že tam nejsou splněny důvody proto, aby bylo trestní stíhání vedeno,“ uvedl v Interview ČT24 advokát Tomáš Sokol, který hájí Ondreje Páleníka, bývalého šéfa vojenského zpravodajství.

Vazba podle Sokola zničí život prakticky každému, „pokud tedy nejste otrlým kriminálníkem, který je tam prakticky doma, nebo dokonce rád, protože nic lepšího nemá. Člověk přijde o práci, o podnikatelské aktivity,“ popsal Sokol. 

Sokol: Celé to stíhání je exces

Celé stíhání vnímá Sokol jako exces. „Jde o pokus o zásah instrumentů trestního práva do politiky,“ uvedl. Podle něj se ale o politický proces nejedná. „Nedával bych tomu politický akcent. Pro politické přesvědčení není stíhán nikdo. Jsou stíháni pro politické postupy, které ale podle mě nejsou neběžné,“ dodal. 

Sokol se domnívá, že vyšetřovatelé už s ničím dalším nepřijdou. „Jsem přesvědčen, že něco navíc už nemají. Za situace, kdy již byli prakticky všichni vyslechnuti, kdy je znám obsah spisů, tak trumfy z klobouku už nečekám.“ 

Podle Sokola bude Petr Nečas obviněn, do vazby ale vzat nebude. „Že má být Petr Nečas obviněn je zcela zřejmé z toho, že byla požádána Poslanecká sněmovna, aby ho zbavila imunity. Pokud bude zbaven imunity, bude obviněn. Že by měl jít do vazby, mi připadá ještě méně důvodné než u těch všech ostatních. Podezření, že by utíkal asi nehrozí a že by pokračoval v té údajné trestné činnosti z logiky věci taky nejde. Vazba mu podle mě nehrozí,“ uvedl.   

Podle něj nové vnímání korupce nastolené vyšetřovateli v právnické diskusi neobstojí. „Popravdě řečeno - jenom ne revoluci v demokratickém státě policejními prostředky. Je to na právní diskusi. A v ní konstrukce právních zástupců neobstojí,“ uzavřel. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)