Do úterka jako v tropech, ve středu se ochladíme

Praha – Ani o víkendu se horké letní počasí nezmění. Na severovýchodě území bude sice v sobotu pršet, přeháňky tu budou ale jen slabé. Na ostatním území Česka se sluníčko za mraky schovávat nebude a teploty vyšplhají k pětadvaceti stupňům. Od neděle do úterka bude ještě o něco tepleji, středa přinese mírné ochlazení.

Až do úterý bude počasí stabilní a slunečné, s teplotami do třiceti stupňů. Ve středu by se mělo začít mírně ochlazovat, přičemž na severovýchodě opět přibude oblačnosti. Četnější přeháňky a bouřky se pravděpodobně objeví až na konci příštího týdne.

Výstraha před požáry stále ještě platí. Nejvíce pro Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Středočeský, Liberecký a Jihomoravský kraj a také pro Prahu. „Zatím to nevypadá, že by se výstraha odvolala,“ řekla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová.

I přes horké počasí je kvalita vody ve většině koupališť dobrá

Ve většině přírodních koupališť v Česku je voda stále vhodná ke koupání, a to i přes horké počasí, které obvykle přispívá k jejímu zhoršení. Zákaz či nedoporučení koupání platí před nadcházejícím víkendem jen v několika málo lokalitách, vyplývá z informací zveřejněných na webech hygienických stanic.

Kvalitu vody měří hygienici v letních měsících většinou každých 14 dní. Jen když se v koupalištích rozmnoží zdraví nebezpečné sinice, kontrolují je častěji. Výsledky laboratorních rozborů platí k datu odběru. Hygienici upozorňují na to, že jakost vody je sledována pouze na vodních plochách uvedených na webových stránkách hygieny. Na ostatních vodních plochách není kvalita vody monitorována a koupání je tam na vlastní nebezpečí

Výhled počasí (zdroj: ČT24)