Z vazby vykročil i poslední z obviněných Pohůnek

Brno - Do brněnské věznice dorazil příkaz k propuštění posledního ze zadržených při zásahu ÚOOZ v červnu tohoto roku – zpravodajce Jana Pohůnka. Po dnešním propuštění bývalého ředitele Vojenského zpravodajství (VZ) Ondreje Páleníka, někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka i bývalé šéfky premiérova sekretariátu Jany Nagyové jsou venku všichni obvinění v této kauze. Tři zmíněné propustil z vazby soud, Pohůnek odešel přímo na pokyn Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

„K propuštění došlo z důvodů uvedených v usnesení o propuštění pana Pohůnka. Jednak dnešního dne proběhly výslechy svědků s utajenou identitou, takže tento koluzní důvod odpadl, a pokud jde o další svědky, kteří byli plánováni na příští týden, respektovali jsme názor soudu, že jde o svědky ve vztahu k obviněným méně závažné, takže tady také odpadl koluzní důvod,“ uvedl pro ČT vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan.

Pohůnek po propuštění zamířil s manželkou do Prahy. Vazbu odmítl jakkoli komentovat, podotkl pouze, že se k němu ve věznici chovali velmi slušně. Jeho právní zástupce Michal Hráský i nadále trvá na tom, že podá návrh na zastavení trestního stíhání.

Podle Hráského zpravodajec i nadále trvá na své nevině, opakovaně tvrdil, že při sledování manželky Petra Nečase pouze plnil rozkazy. „Samotný výkon vazby nátlakový nebyl. Ale fakt, že byl vazebně stíhán, nátlakový byl. Vazba je vždy vážným zásahem do lidských práv a svobod…,“ uvedl v rozhovoru pro ČT advokát.

Až do rozhodnutí v celé věci má Jan Pohůnek pozastaven výkon povolání. Není však ze své funkce odvolán. „Já si ale myslím, že za současného stavu nemůže ani vstoupit do budovy zpravodajství,“ dodal.