Zeman bude lobbovat za Rusnokovu vládu, spouští lánská jednání

Praha/Lány – Prezident Miloš Zeman aktivně vstoupí do vyjednávání o poslanecké podpoře pro vládu Jiřího Rusnoka. Už zítra za hlavou státu na zámek v Lánech přijede nejen nový premiér, ale i předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, šéfy dalších poslaneckých klubů Zeman přijme v pondělí a v úterý.

„Prezident republiky Miloš Zeman přijme v neděli 21. července 2013 na zámku v Lánech předsedkyni poslaneckého klubu Věci veřejné Kateřinu Klasnovou a následně předsedu Vlády ČR Jiřího Rusnoka,“ uvedla na stránkách Pražského hradu bez bližší specifikace Zemanova mluvčí Hana Burianová. „Bude se jednat o aktuální politické situaci, například i tom, jak probíhají jednání pana premiéra, co se týče vyjádření důvěry vládě,“ doplnila pro ČT24.

V pondělí a v úterý by potom měl přijmout předsedy dalších poslaneckých klubů. Mezi straníky, kteří se vydají do Lán, proto nemusí být strana LIDEM Karolíny Peake, která klub nesložila. „Já bych nechtěl říkat definitivum, že si je nepozveme. Úkol pro mě jako pro kancléře zněl naplánovat schůzky se všemi předsedy poslaneckých klubů. Není vyloučeno, že poté vznikne prostor setkat se s někým ze zástupců ze strany LIDEM,“ řekl v této souvislosti vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář (SPOZ).

Jaká setkání jsou známá?

  • Neděle: Kateřina Klasnová (VV) a Jiří Rusnok
  • Pondělí: Petr Gazdík (TOP 09/STAN)
  • Úterý: Pavel Kováčik (KSČM)
Reportáž o jednáních v Lánech (zdroj: ČT24)

Zeman se podívá i do sněmovny

Záměr vystupovat ve prospěch Rusnokovy vlády deklaroval prezident Miloš Zeman už v den jmenování nového kabinetu (10. července). Hradní kancléř Vratislav Mynář tehdy oznámil, že Zeman přijde nový kabinet podpořit i na jednání Poslanecké sněmovny, která má rozhodnout o tom, zda vládě vysloví důvěru.

Hlasování musí proběhnout nejpozději 8. srpna a parlamentní síly se dosud k Rusnokově vládě stavěly odmítavě, argumentovaly tím, že Zeman pověřil Rusnoka sestavením vlády, aniž by měl nový premiér podporu jediné strany v Poslanecké sněmovně. Opozice naléhala na rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Strany bývalé vládní koalice žádaly, aby mohly opět sestavit vládu s odůvodněním, že stále disponují potřebnou parlamentní většinou. Zatím tak není vůbec jisté, zda Rusnokův kabinet, který nyní připravuje své programové prohlášení, k vládnutí potřebnou důvěru ve sněmovně získá.

Jednání o podpoře svého vládního projektu zahájil tento týden i sám Rusnok, ve středu se sešel s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a šéfem poslaneckého klubu strany Pavlem Kováčikem. Jasný výsledek ale schůzka neměla, aktéři se dohodli pouze na tom, že na příštím jednání poslaneckého klubu strany premiér představí hlavní teze chystaného programového prohlášení (čtěte víc).