Obviněným hrozí za zřícení domu v Soukenické až deset let

Praha - Policie obvinila kvůli zřícení domu v pražské Soukenické ulici jednatele firmy Sting a stavbyvedoucího. Přestavbu domu měli totiž realizovat v rozporu s povolením, stavbyvedoucí navíc neměl živnostenské oprávnění. V případě uznání viny z trestného činu obecného ohrožení jim hrozí až deset let vězení. Vyšetřovatel nevyloučil, že mohou padnout další obvinění. Dům se při přestavbě zřítil loni v říjnu, v jeho sutinách zemřeli čtyři dělníci.

Vyšetřovatel na základě výpovědí a znaleckého posudku zjistil řadu pochybení. Budova byla například podle vyjádření mluvčího pražské policie Tomáše Hulana přestavována v rozporu s úředním rozhodnutím. Nebyly také dodrženy technologické postupy a nebylo zabezpečeno odborné vedení stavby.

Dodal, že firma neměla odpovídající takzvané kulaté razítko. „K těmto činnostem, které prováděli, nebyli oprávněni,“ řekl Hulan. Společnost si proto měla najmout někoho, kdo toto oprávnění bude mít, tedy stavbyvedoucího. Ani ten ale příslušné povolení nevlastnil. „Navíc pro tuto činnost, pro kterou byl najat, nemá živnostenské oprávnění,“ podotkl Hulan.

Radnice Prahy 1 na základě svého vyšetřování již po nehodě tvrdila, že se dům zřítil v důsledku nepovolených stavebních prací. Statiku domu podle starosty Filipa Dvořáka (ODS) narušily celkem tři zásahy. Jedním z nich bylo odstranění stropu ve třetím patře, druhým zbourání části ramen schodiště a posledním odtěžení podloží pod nosnou zdí v přízemí. Pod troskami domu zemřeli dva Bulhaři, jeden Ukrajinec a jeden Moldavan.

Pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan
Zdroj: ČT24