Trest pro firmy za uplácení? Zrušení

Praha - Nejen jednotlivce, ale rovnou celé firmy bude zanedlouho v Česku možné soudit. Ministr vnitra Radek John totiž do svého protikorupčního balíčku přibalil mimo jiné tzv. trestní zodpovědnost firem. Zodpovědnost za úplatky by totiž neměli jen lidé, kteří je přijali, ale i firmy, které je poskytly. Česko je nyní v Evropě jedinou zemí, která ve svých zákonech takové ustanovení ještě nemá.

Loni se brněnská dermatoložka na skrytou kameru České televize přiznala, že se nechává uplácet jednou z farmaceutických firem. Za předepisování léku měla dostávat měsíčně až 10 tisíc korun nebo dárky. Po odvysílání reportáže v ČT lékařku policie obvinila z braní úplatků. Podle návrhu ministra vnitra Radka Johna by nově ale svůj díl odpovědnosti měla nést také firma, která lékařku uplácela.

„Znamená to laicky trest smrti pro firmu. Můžete tu firmu až zlikvidovat za neetické nebo protizákonné chování,“ upřesnil ministr vnitra Radek John (VV). Nový zákon by ale nemusel být použitelný jen v případě korupce. Mohlo by se jednat o celou řadu trestných činů: od vypouštění jedů do přírody po praní špinavých peněz. Stejně široká by byla i škála trestů: od povinnosti zaplatit si inzeráty s omluvou po pokuty až do miliardové výše, nebo v krajním případě i zrušení firmy.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Proti návrhu byla původně ODS. Nakonec ale ustoupila. Teď jen trvá na tom, aby zákon byl napsán pořádně. Třeba v okolních zemích se to totiž úplně nepovedlo. „Například Maďarsko, Polsko či jiné země – ukazuje se, že podle tohoto zákona nebyl nikdo odsouzen,“ upozornil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Ministerstvo vnitra se ale o kvality zákona nebojí. A spěchá s ním, aby se Česko co nejdřív zařadilo po bok ostatních zemí Evropy, které už podobnou úpravu mají. „Jde to do vlády v horizontu dní,“ dodal John.

S návrhem by koalice neměla narazit ani u opozice. Třeba ČSSD totiž podobné proptikorupční návrhy vítá. „My s tím určitě nemáme problém a nebudeme se chovat jako Věci veřejné. Budeme hlasovat pro věci ne podle toho, kdo je předkládá, ale podle obsahu,“ zdůraznil stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD).

Kromě trestní odpovědnosti firem Johnův protikorupční balík obsahuje také ještě třeba institut účinné lítosti nebo jednodušší nasazování odposlechů. Vzniknout by měl také centrální registr bankovních účtů, ze kterého by policie mohla snadno zjistit, kde má podezřelý z korupce nebo z jiné majetkové trestné činnosti vedený účet.