Picek svědčil na policii: O pochybení zpravodajců ať rozhodne soud

Praha – V kauze kolem Jany Nagyové policie tento týden vyslýchá další politiky a ministry. Jako první k výslechu zamířil ministr obrany Vlastimil Picek, který podal svědeckou výpověď ohledně údajného sledování manželky expremiéra Petra Nečase. S kauzou Picek podle vlastních slov neměl nic společného a nechtěl se ani vyjadřovat k tomu, zda došlo k selhání zpravodajců.

Picek vypovídal na policii dvě hodiny, po odchodu novinářům také řekl, že za generála Kovandu, který vedl vojenské zpravodajství, zatím nemá náhradu. Na policii má tento týden přijít také úřadující předseda občanských demokratů Martin Kuba nebo Pickův předchůdce Alexandr Vondra.

Výslechy dotčených osob tak pokračuje mediálně sledovaná kauza kolem spolupracovnice expremiéra Nečase Jany Nagyové. Bývalá šéfka Nečasova kabinetu měla neoprávněně využít vojenské zpravodajce ke sledování expremiérovy manželky Radky.

Obvinění jsou v tomto případě vedle Nagyové také bývalý šéf zpravodajců Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a jeden z příslušníků tajné služby Jan Pohůnek. Páleníka s Pohůnkem vzal soud do vazby, aby nemohli ovlivňovat svědky, stejně jako Nagyovou.

V kauze před Pickem již vypovídaly dvě desítky osob: Byla mezi nimi manželka expremiéra Radka Nečasová, poslanci ODS Jan Florián , Tomáš Úlehla nebo Boris Šťastný. Jako svědci už také vypovídali šéfka sněmovny Miroslava Němcová a bývalý premiér Petr Nečas.

Vlastimil Picek, ministr obrany

„Přišel jsem podat svědeckou výpověď v kauze zneužití vojenského zravodajství. Co se týká obsahové náplně vlastního podání, o tom bohužel hovořit nemůžu, protože jsem podepsal řádné poučení. … Míra zavinění pana Kovady bude předmětem soudního procesu a ten musí říct, zda pochybil či nepochybil. Co se týká otázky ředitele vojenského zpravodajství, zatím tyto záležitosti neřeším.“

Co dělají obvinění v kauze sledování Radky Nečasové?

  • Jana Nagyová už není ředitelkou kabinetu premiéra, stále je ale zaměstnancem Úřadu vlády. Má neplacené volno. 
  • Bývalý šéf vojenských zpravodajců Ondrej Páleník je stále předsedou Správy hmotných rezerv, zatím má také neplacené volno, o jeho případném odvolání musí rozhodnout vláda. 
  • Třetím obviněným je ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, jako jediný nebyl ve vazbě, protože svoji vinu přiznal. Byl postavený mimo službu, ale stále pracuje na ministerstvu obrany, bere poloviční plat. 
  • Posledním obviněným je vojenský zpravodajec Jan Pohůnek. I on zůstává mimo službu a bere jen část platu. 
Jana Nagyová a Petr Nečas
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Druhá část případu zaznamenala obrat. Podle původního obvinění exposlanci přijali úplatek ve formě míst ve státní správě. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ale jednali v rámci poslanecké imunity a jejich stíhání nakonec minulý týden zrušil svým zásahem šéf žalobců Pavel Zeman. Vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan - pokud bude chtít poslance dál stíhat - bude jejich obvinění muset založit na skutcích, které se staly mimo sněmovnu. A to podle svých vyjádření taky zvažuje.