Heger: Po odchodu lékařů dostanou zbylí jejich peníze

Praha - Po odchodu části lékařů z nemocnic budou muset zastat jejich práci ti, co zůstanou. Zároveň ale dostanou i jejich peníze. Myslí si to ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který to dnes řekl na Primě. Uvedl, že po lékařích, kteří odejdou, zbudou nemocnicím peníze, část by měli dostat lékaři a část sestry, které některou práci převezmou. Ministr zároveň zdůraznil, že si lékařů velmi váží a mrzí ho, že se vše dostalo až do takového extrému, kdy se mluví dokonce o 7 000 lékařů rozhodnutých odejít. Kolik jich skutečně výpověď podá, bude jasné v průběhu příštího měsíce. V pondělí začnou padat první výpovědi v odborové akci Děkujeme, odcházíme. Lékaři současně budou podepisovat dohodu o vzájemné solidaritě, v níž mimo jiné potvrzují, že výpověď neodvolají.

„Bude-li v nemocnicích méně lékařů, ti, kteří zbudou, budou dostávat víc peněz, protože zbudou mzdové prostředky. Je možné, a my na tom chceme pracovat, aby sestry dostaly vyšší kompetence a odpovědnost, na západě je zvykem, že sestra obstará polovinu práce, co u nás dělá lékař,“ řekl ministr. Reforma tyto kroky připravuje, masové odchody by jejich zavedení podle ministra urychlily.

Pokud by odešly 3 000 z 16 tisíc nemocničních lékařů, ještě by to podle ministra zdravotnictví zvládlo. Kdyby jich odešlo výrazně víc, musel by Heger podle svých slov na funkci rezignovat. Již dříve v žertu uvedl, že by si musel „prohnat kuli hlavou“, dnes doplnil, že na vysoké funkci musí nést zodpovědnost, a „pokud dojde k nějakému velkému průšvihu, tak bych se měl jako muž k odpovědnosti přihlásit“.

Lékaři: Za práci bez služeb a přesčasů chceme 70 tisíc měsíčně

Po odchodu 3 000 lékařů by v nemocnicích nastalo něco jako prázdninový provoz, kdy se dělají akutní operace a akutní ošetření, ale plánované výkony, kdy není ohroženo zdraví ani život, by se odkládaly. Pokud podají lékaři do konce roku výpovědi, z nemocnic by odešli k 1. březnu. Byl by tedy podle ministra čas dva měsíce vše připravovat a pak postupně přejít na prázdninový provoz. „Zdravotnictví by se nezhroutilo,“ poznamenal.

Lékaři chtějí, aby jim základní plat stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu, nyní mají s ohledem na velké množství přesčasů a služeb, tedy za zhruba 1,5 úvazku, kolem 50 tisíc korun, za práci bez služeb a přesčasů chtějí 70 tisíc korun měsíčně.

Mladý lékař
Zdroj: ČT24