Ke zlatu zabavenému ÚOOZ se přihlásil Janouškův obchodní partner

Praha - K části zlata zabaveného policisty v kauze kolem exšéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové se přihlásil podnikatel Luboš Pašek, obchodní partner lobbisty Romana Janouška. V dnešním vydání to píše deník Právo. Pašek figuroval ve firmách Chambon či Kardio Port napojených na zdravotnické zakázky. Požaduje navrácení zlata a žaluje stát o náhradu škody.

Podle Paškova právního zástupce podnikatel ke zlatu přišel zcela legálně. „Měl ho naprosto transparentně uložené v české bance na své jméno,“ uvedl pro deník Právo advokát Prokop Beneš.

Policisté v polovině června v bankách a kancelářích zabavili 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata, Paškovi údajně patří jen část z něj. Jeho hodnota je prý v řádech milionů. „Jde o část zlata, o kterém policie informuje, že ho zabavila,“ potvrdil Beneš.

Právo uvedlo, že podnikatel o návrácení zlatých cihel požádal opakovaně a stát žaluje o náhradu škody. Beneš rovněž Paškovým jménem na ministerstvu spravedlnosti poslal stížnost, zabavení zlata a dalších osobních věcí svého klienta považuje za nezákonné. Policisté v rámci rozsáhlého zátahu při domovní prohlídce prohledali Paškův dům v Mělníku i kancelář v pražské Galerii Myšák.

Zásah ÚOOZ
Zdroj: ČT24

Pašek v roce 2007 společně s podnikatelem Petrem Ullrichem založil v roce 2007 společnost Chambon, která později uzavřela s několika zdravotními pojišťovnami smlouvy na proplácení genetických krevních testů. Podle médií ale firmu vlastněnou přes anonymní akcie ve skutečnosti ovládá Janoušek. Právo navíc připomnělo, že Pašek vedl i kladenskou firmu Kardio Port s anonymními vlastníky, která získala zakázku za 1,8 mld. Kč na dodávku zdravotnického materiálu pro IKEM.

„Můj klient se svými vztahy s panem Janouškem netají. V minulosti byl jedním z řádově desítek jeho obchodních partnerů. Jejich spolupráce ale skončila zhruba před dvěma lety,“ konstatoval advokát Beneš. Kontakty s ním na společenské úrovni ale jeho klient prý neukončil ani později.