Rusnok předal demisi Zemanovi, ten se chce sejít s předsedy stran

Praha - Premiér Jiří Rusnok předal prezidentu Miloši Zemanovi demisi své vlády. Prezident mu krátce poděkoval za jeho působení v čele kabinetu. Rusnok poté uvedl, že prezident se chce před plánovaným rozpuštěním sněmovny sejít i s předsedy stran. Vláda teď bude v demisi pokračovat ve výkonu funkce až do složení vlády nové. Řádně tedy Rusnokův kabinet vládl od jmenování 10. července až do dnešní demise pouze měsíc a tři dny.

„Vážený pane prezidente, v souladu s článkem 73 odstavec 1 Ústavy České republiky vám přináším demisi vlády České republiky,“ konstatoval krátce premiér v demisi Jiří Rusnok na Pražském hradě. Miloš Zeman z jeho rukou demisi přijal a pověřil vládu výkonem funkce do jmenování nového kabinetu. „Jak doufám vlády, která vzejde ze svobodných voleb,“ dodal Zeman.

Rusnok také oznámil prezidentův úmysl sejít se před plánovaným rozpuštěním sněmovny s předsedy stran. „Pan prezident bude čekat hlavně na rozhodnutí sněmovny, protože to je teprve před námi,“ uvedl premiér. Poté ale s vlastním rozhodnutím o rozpuštění otálet nebude, dodal premiér v demisi.

Klíčové normy prý pod stůl nepadnou

Rusnok také upozornil, že by podle některých ústavních právníků neměly padnout pod stůl zásadní zákony, které momentálně leží ve sněmovně. „Zákony jsou v řádném procesu,“ uvedl Rusnok. „Pokud nebudou vráceny Senátem nebo vetem pana prezidenta, a pan prezident o žádných vetech neuvažuje, tak rozhodně zákony mohou být zdárně dovedeny do platnosti a účinnosti,“ doplnil.

Premiér Rusnok předal demisi prezidentovi
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Vláda nyní může vykonávat pouze to, co je spojeno se zajištěním základní správy země. „Je to interpretace textu ústavy,“ podotkl ústavní právník Jan Kudrna. Vyplývá z ní podle něj, že vláda bez důvěry má být zdrženlivá a zasahovat jen v nezbytných případech. Co je ale nezbytné, záleží spíše na kontextu situace. „Prezident může pověřit vládu, která podala demisi, aby plnila další úkoly. Ale nikde v ústavě není napsáno, jaké věci skutečně může dělat,“ konstatoval.

Kabinet v tak legislativní činnost ale zcela nezastaví. Rusnok již avizoval, že vláda ještě například připraví technický návrh státního rozpočtu, aby nový kabinet měl připravený materiál, který bude moci z větší části přijmout. Na zcela nový návrh státních financí pro příští rok totiž podle premiéra v demisi nebude mít dostatek času.

Kabinet Jiřího Rusnoka nedostal 7. srpna důvěru Poslanecké sněmovny. Po několikahodinovém jednání tehdy podpořilo Rusnokův kabinet 93 poslanců, naopak 100 zákonodárců se postavilo proti. Ukázalo se tak, že avizovaná stojedničková většina pravice neplatí, v reakci na výsledek se TOP 09 přidala k úsilí levice o svolání schůze, kde se projedná návrh na rozpuštění dolní komory. Rusnok následně avizoval, že za vládu demisu podá.O rozpuštění sněmovny rozhodne Zeman, do šedesáti dnů by se pak měly konat předčasné volby.