Bilance protiromských protestů: 101 lidí v poutech

Praha – Policisté v sobotu zadrželi celkem 101 účastníků protiromských demonstrací a pochodů ve čtyřech městech napříč republikou. Většinou byli zadrženi kvůli podezření páchání trestných činů nebo přestupků. Podle policie se sobotních protestů a protiakcí zúčastnilo celkem asi 2 500 lidí. Nejrušněji bylo v Ostravě, v ostatních městech panoval víceméně klid. Podle mluvčí policejního prezidia Ivany Ježkové ale policie svou úlohu při sobotních akcích zvládla.

V osmi městech se protiromských demonstrací a pochodů zúčastnilo zhruba 1 500 pravicových radikálů a dalších lidí. Na protiakce pořádané v některých městech proti rasismu a nesnášenlivosti přišla asi tisícovka účastníků. „Nejvíc problémů jsme museli řešit v Ostravě, kde jsme zadrželi 62 lidí, 29 osob jsme předvedli v Plzni, devět v Českých Budějovicích a jednu osobu v Duchcově,“ uvedla Ježková.

V dalších městech, včetně Varnsdorfu, kam byl svoláno shromáždění proti „černému rasismu, policejnímu násilí a sociálnímu příkoří“, byly podle ní protesty poklidné. „Nejklidnější průběh byl podle nás v Jičíně, nemuseli jsme nijak zasahovat ani v Brně a Děčíně, kde se konaly jakési protestní happeningy,“ dodala Ježková, podle níž stovky nasazených policistů svůj úkol zabránit škodám na zdraví a majetku a zabránit šíření násilí zvládli beze zbytku. Velkou roli prý sehráli také policisté antikonfliktních týmů.

Rušná Ostrava

V Ostravě demonstranti ničili policejní a civilní auta a okolní domy, někteří házeli kameny, láhve a jiné předměty proti policistům i přihlížejícím lidem. Ošetřeno muselo být 21 policistů i čtyři demonstranti. Podle moravskoslezské policejní mluvčí Gabriely Holčákové bylo mezi zadrženými demonstranty několik podnapilých lidí a také mladistvé dívky.

„Převážně se jednalo o přestupky proti veřejnému pořádku i majetku, dále trestné činy násilí proti úřední osobě, výtržnictví, poškození cizí věci,“ upřesnila Holčáková. Ačkoliv obvinění zatím nepadla, pravicoví radikálové se už na sociálních sítích znovu do Ostravy svolávají na pátek 27. září.

V Plzni a Českých Budějovicích došlo jen na přestupky

V Plzni většinu z téměř třicítky zadržených tvořili účastníci protirasistických shromáždění, kteří bránili protiromskému pochodu. „Celkem 21 osob se dopustilo protiprávního jednání, zřejmě přestupku, z řad účastníků shromáždění proti pochodu. Osm osob bylo z řad účastníků pochodu,“ řekla krajská policejní mluvčí Martina Kohoutová.

Přestupku se dopustili také zadržení v Českých Budějovicích a Duchcově na Teplicku, kteří neuposlechli výzvy policisty. Ze zadržených v Českých Budějovicích byli dva mladiství.

Zeman demonstrace odsoudil

Protiromské demonstrace dnes v rozhovoru pro Radiožurnál odsoudil i prezident Miloš Zeman. Účastníky pochodů zařadil k neonacistickým bojůvkám, které ve svém březnovém inauguračním projevu označil za jeden z ostrovů negativní deviace. Pro zlepšení situace sociálně slabých Romů je podle prezidenta třeba rozbít bílé mafie, které jejich prostřednictvím zneužívají sociální dávky.

„Začněme konkrétními akcemi, rozbitím těchto bílých mafií, ať Romové platí přiměřené nájemné, a nikoli 9 000 za garsonku, ať toto nájemné neinkasuje bílé mafie,“ konstatoval Zeman s tím, že státní příspěvek na bydlení by se měl omezit.

Hinduistický aktivista: Češi, chraňte romskou populaci!

K lepší ochraně romské menšiny v České republice vyzval o víkendu významný hinduistický aktivista žijící ve Washingtonu Rádžan Zéd, podle něhož jsou Romové v Česku vystaveni násilným útokům, rasismu, předsudkům a stereotypnímu pohledu většinové společnosti. Svou výzvu Praze zveřejnil na svých internetových stránkách.

Česká republika není podle Zéda schopna zajistit Romům odpovídající ochranu a ti jsou pak znevýhodněni například na trhu práce, žijí v nevyhovujících podmínkách a jsou sociálně vyloučeni. Romů v Česku by se prý měly zastat nejen úřady, ale také církev.

„Hinduisté naléhavě žádají Českou republiku o odpovídající ochranu romské populace ve světle nedávných protiromských pochodů v některých městech, které podle zpráv vedly k násilným střetům,“ uvedl předseda Univerzální společnosti hinduismu.

Bilance protiromských protestů (zdroj: ČT24)