Krušný život záchranáře - horská služba dostane méně peněz

Praha - Horská služba kvůli úsporám ve státním rozpočtu dostane na zimní sezonu výrazně méně peněz, než s jakými počítala. Záchranáři musejí oželet až dvacet milionů korun. I proto nebudou nakupovat žádné vybavení ani stavět nové služebny. Ty už však nyní na řadě míst nevyhovují. Jedinou šancí tak jsou evropské peníze. Jaké škrty nakonec na horskou službu dopadnou, bude jasné v první polovině prosince, kdy se má v Poslanecké sněmovně projednávat finální verze státního rozpočtu na příští rok.

Krušně se vede například záchranářům v Bublavě na Karlovarsku, nemají ani vlastní služebnu. Pozemek pro výstavbu nového sídla mají, chybějí však peníze. Jedinou možností jsou evropské dotace. Cesta k nim se podle ministerstva pro místní rozvoj otevře v lednu. „V současné době je program zavřený, takže nevíme, co se bude dít,“ uvedl Miroslav Račko z bublavské horské služby.

Nejistotu zažívá celá horská služba. Kvůli státním úsporám má její rozpočet poklesnout o víc než deset procent. Fakticky to znamená, že by místo 110 milionů dostali horští záchranáři jen 90 milionů korun. „Pokud by se skutečně jednalo o škrty až na 90 milionů, znamenalo by to, že například bychom i omezili část činnosti v horách, to znamená podhůří, a tato místa bychom museli úplně z naší činnosti vypustit,“ varoval náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek.

Reportáž Antonína Bruštíka, Vlastimila Weinera a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Méně peněz znamená úsporný režim

Podle náčelníka horské služby se nebudou nakupovat nové lyže, lyžařské boty, zimní oblečení a pracovní pomůcky. „Nechali jsme zrevidovat, co šlo, a s tím rozjíždíme zimní sezonu,“ upozornil Brožek.

Ministerstvo pro místní rozvoj, pod které horská služba spadá, škrtá celkově také o deset procent. Výjimky dělat nehodlá. „Každé krácení může způsobit problémy, ale my věříme, že deset procent zas natolik chod horské služby neovlivní,“ sdělila tisková mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Horská služba
Zdroj: ČT24