TOP 09 v Praze odmítá post radního, chce šéfa kontrolního výboru

Praha – Volební lídr pražské TOP 09  Zdeněk Tůma v Otázkách Václava Moravce odmítl nabídku občanských demokratů, aby jeho strana obsadila post radního pro boj proti korupci. Podle Tůmy by se tak totiž jejich reprezentant stal součástí rady a, ač člen opozice, byl by spoluzodpovědný za rozhodnutí vedení města. TOP 09 místo toho požaduje křeslo předsedy kontrolního výboru. Budoucí primátor za ODS Bohuslav Svoboda se k věci nechtěl vyjádřit s tím, že je ji teprve potřeba probrat s koaličním partnerem.

„Děkujeme za nabídku, odmítáme ji a nepovažujeme ji za relevantní,“ řekl Tůma v Otázkách Václava Moravce s tím, že nabídku postu jedenáctého radního chápe pouze jako hru vznikající koalice: „Je to stejné, jako kdyby vláda nabídla sociální demokracii jedno místo, aby ji mohla dobře kontrolovat. To je úplný nesmysl a ODS to ví. Jediné vysvětlení, které mě napadá, je pokračující hra, kdy bude moct ODS a ČSSD říct: 'My jsme nabídli TOP 09 místo kontrolního radního, a proto jí nebudeme nabízet šéfa kontrolního výboru.'“

Právě post šéfa kontrolního výboru je ale funkce, která by podle Tůmy měla TOP 09 jako nejsilnější opoziční straně logicky příslušet. „Nemáme zájem o pozici šéfa rady, ale o pozici šéfa kontrolního výboru. Máme obavu, že to je hra, která bude směřovat k tomu, aby to koalice nabídla komunistům,“ řekl Tůma.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Podle Dienstbiera šli komunisté ODS na ruku

S takovou obavou se ztotožnil i volební lidr sociální demokracie Jiří Dienstbier ml. „Na našem klubu nezaznělo, komu bude nabídnuto křeslo šéfa kontrolního výboru. Já považuji za legitimní, aby to byla nejsilnější opoziční strana. Praxi, která tu v minulosti byla - tedy že komunisté díky uvolněnému křeslu předsedy kontrolního výboru jistili ODS záda, když bylo potřeba dodat nějaké hlasy - považuji za nešťastnou,“ konstatoval Dienstbier.

Nadcházející primátor Bohuslav Svoboda odmítnutí TOP 09 lituje. „Jsem přesvědčen o tom, že to výsměch není a že je to velmi vážná nabídka,“ uvedl. „Jsem přesvědčen o tom, že by v radě měl být někdo, kdo by tam byl navíc. Ten hlas navíc je velmi zásadní a mohli by podpořit má stanoviska v radě v některých složitých rozhodnutích,“ dodal Svoboda.

Zda TOP 09 nakonec požadovaný post šéfa kontrolního výboru připadne, zatím není jasné. „Toto je věc, která podléhá koaličnímu jednání,“ uvedl Svoboda.