Senát chce, aby poplatky v nemocnici byly časově omezené

Praha – Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát neuspěje v Senátu se svým návrhem na snížení poplatků v nemocnici ze 100 na 60 korun za den. Horní parlamentní komora se přitom po rozpuštění Poslanecké sněmovny bude ministerským návrhem zabývat jako jediná. Sociálním demokratům, kteří mají v Senátu většinu, vadí, že by se 60 korun platilo po celou dobu pobytu, chtěli by totiž, aby lidé platili pouze prvních 30 dnů.

Ministr v demisi Holcát chtěl Senátu navrhnout nejjednodušší možné zákonné opatření, kterým by reagoval na rozhodnutí Ústavního soudu, který poplatky v nemocnici zrušil po jejich zvýšení na 100 korun denně – řešení mělo být takové, že by se poplatky vrátily na původních 60 korun pouze s tou změnou, že by od nich byly osvobozeny děti do 18 let. Zprvu sice předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) připustil, že by se v Senátu pro ministerský návrh sehnala většina, nakonec však ČSSD zjistila, že jí Holcátovo změkčení poplatků nestačí.

Sobotka: Nechceme, aby se z poplatku stala finanční bariéra

Sociální demokraté hrozí zablokováním návrhu na snížení poplatků v nemocnicích ze 100 na 60 korun, pokud nebude jejich placení časově omezené. „Sociální demokracie jasně deklarovala, že si dokáže představit poplatek, resp. příspěvek na stravu v nemocnici, ve výši 60 korun denně, ale jenom za situace, kdy bude omezena platba nejvýše na jeden měsíc v kalendářním roce. Nechceme, aby se pro lidi, kteří jsou dlouhodobě nemocní, stala z poplatku finanční bariéra, která by omezovala dostupnost zdravotní péče,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociálnědeomkratičtí senátoři podle něj odmítnou návrh, který takové omezení nebude mít. Jestliže však Senát Holcátův návrh odmítne, bude to znamenat, že se vzhledem k rozhodnutí Ústavního soudu nebudou poplatky v nemocnicích platit vůbec.

Zrušení i další omezování poplatků připraví nemocnice o další peníze

Vláda proto teď přemýšlí, co s poplatky udělá. Mnoho možností nemá a ČSSD to dobře ví. „Bude volit mezi tím, že nebude žádný poplatek, anebo alespoň nějaký. Na počtu dnů, za které se bude platit, myslím, nakonec trvat nebudou,“ je přesvědčen předseda sociálnědemokratického senátního klubu Petr Vícha. Ministu Holcátovi se ale takový požadavek nelíbí. „Já s tím určitý problém mám,“ řekl a vyčíslil, že poplatky loni přinesly do zdravotnictví 5,5 miliardy korun. „Akceptujeme, že se sníží dávka na 60 korun, ale kdyby se to limitovalo ještě dále 30 dny, ztráty budou dost výrazné a zisk malý,“ dodal.

Případné úplné zrušení poplatků by však provrtalo další díru do již tak prázdných nemocničních pokladen. Podle propočtu ministerstva by přišly o 2,1 miliardy korun. Ostatní varianty jsou pro ně trochu příznivější, verze ČSSD s omezením plateb na 30 dnů by nemocnice připravila o 1,4 miliardy, ministerské zlevnění o 840 milionů. Další návrh, se kterým chce Martin Holcát předstoupit před senátory a znamenal by přidání několika miliard nemocnicím, by zejména v případě úplného zrušení poplatků výpadek sotva vynahradil. Vládě totiž sice ministerstvo zdravotnictví navrhlo takové zvýšení plateb za pojištěnce, které by přineslo do zdravotnictví až 7 miliard korun navíc, s tím ale neuspělo – maximálně půjde do zdravotnictví dodatečných 3,7 miliardy. „Jde totiž také o to, aby si resort uvědomil, že zdroje státu nejsou bezedné a je nutné se smířit se systémovým řešením v oblasti výdajů na zdravotnictví,“ řekl premiér v demisi Jiří Rusnok. Vláda ovšem možná nakonec zvýšení plateb za pojištěnce neprosadí, podle Hospodářských novin předseda její legislativní rady Petr Mlsna upozornil, že podle zákona lze platbu za státní pojištěnce na následující rok zvyšovat vždy jen do 30. června.

Peníze už v nemocnicích nezbývají

Nemocnice přitom mají od začátku roku velké problémy. Nová úhradová vyhláška jim snížila příjmy, například Karlovarská krajská nemocnice, která loni otevřela nový nákladný pavilon akutní mediciny, se potom potácela na pokraji platební neschopnosti, nakonec jí musel pomoci kraj. Potíže měla také Fakultní nemocnice Hradec Králové, která posledních patnáct let hospodařila vyrovnaně a letos jí hrozí stomilionová ztráta. „Rok 2013 pro nás bude tragický,“ uvedl již dříve ředitel nemocnice Roman Prymula. Také ministr Holcát připustil, že mají nemocnice velké problémy, asi třetina z nich by mohla mít problémy i s výplatou mezd. „Není ohrožena akutní péče, na tu určité rezervy jsou, ale péče, ve které se jedná o objednávání a podobně, ohrožena je a výkony se budou odsunovat,“ přiznal Martin Holcát.

Ústavní soud v červenci zrušil poplatky v nemocnici k 1. lednu 2014. Na nejvíce ohrožené nesmí podle soudu dopadat placení tak tvrdě.

Martin Holcát, Bohuslav Sobotka a Leoš Heger o poplatcích (zdroj: ČT24)