Němcová má vést pražskou kandidátku, o zbytek bude boj

Praha - Pražská regionální rada občanských demokratů si do čela své kandidátky přeje bývalou šéfku sněmovny Miroslavu Němcovou. Podle návrhu by se za ní měl objevit předseda pražské ODS a bývalý primátor Bohuslav Svoboda, na bronzové příčce pak bývalá poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. O podobu zbytku kandidátky se ale zřejmě svede boj, návrhů bude patrně hned několik. Z oficiálního návrhu třeba vypadl místopředseda strany a exministr Tomáš Chalupa, podle informací ČTK chce ale přijít s protinávrhem, ve kterém by se objevil za Němcovou místo Svobody. Ne úplně hladkou cestu měl na čelo středočeské kandidátky krajský šéf Petr Bendl, zvolen byl až ve 12. kole hlasování.

Němcová dříve kandidovala na Vysočině, odkud pochází. V čele kandidátky si přála své spolupracovníky ze Sněmovny, tedy Černochovou a také Chalupu. Ten se zřejmě hodlá ucházet o Svobodovo místo na kandidátce, jeden z nich by se pak na ni podle této varianty vůbec nedostal. Poraženému by nezbylo než doufat v zásah výkonné rady, která bude v pátek všechny kandidátky schvalovat a může na jakoukoli z nich někoho dopsat.

Němcová se jako lídr ODS v Praze postaví třeba předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi nebo předákovi odborů Jaroslavu Zavadilovi za ČSSD. Lidovci v hlavním městě do voleb vyšlou bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana, Strana zelených Ondřeje Lišku a komunisté Martu Semelovou.

V Nečasově kraji řeší první místo sázkou na komunální politiky

V Pardubickém kraji postavila strana do čela modré kandidátky šéfa regionální ODS Radima Jirouta z Ústí nad Orlicí. Protože ve Zlínském kraji se již o přzeň voličů nebude ucházet bývalý premiér a předseda ODS Petr Nečas ani holešovský starosta Pavel Svoboda, Tomáš Úlehla byl ze strany vyloučen a Jaroslav Plachý neprošel primárkami, vsadila tady strana na úspěšné komunální politiky. Vést ji tady má místostarosta Uherského Brodu Jan Hrdý.

Bendl po volebním maratonu nakonec prošel

Petr Bendl byl ve středních Čechách zvolen v posledním možném, dvanáctém kole hlasování většinou 55 hlasů. Pokud by ani v něm nebyl nikdo vybrán, o lídrovi kandidátky by rozhodovali členové užšího vedení krajské ODS. Rozhodování o jedničce kandidátky delegátům dnešního regionálního sněmu občanských demokratů v Nymburku trvalo 5,5 hodiny.

Podle Bendla trvalo hlasování dlouho, protože bylo demokratické a nebyly dopředu učiněny žádné dohody o tom, jak budou delegáti hlasovat. „Lidi se rozhodovali sami a to názorové spektrum je ve středních Čechách široké. V dané situaci mě to nepřekvapilo,“ řekl novinářům Bendl.

Kuba o středočeskou kandidátku nestál

Úřadující předseda ODS Martin Kuba podle svých slov nikdy neusiloval o post lídra kandidátky ve Středočeském kraji. Stojí o první místo na kandidátce v domovských jižních Čechách. Pro kandidaturu v čele středočeské kandidátky Kuba podle včerejších informací nezískal podporu krajských oblastí.„Nikdy jsem neusiloval o pozici lídra ve středních Čechách. Tato informace se dostala do médií na základě naprosto neoficiálních diskuzí uvnitř ODS, které jsem nikdy neinicioval,“ reagoval Kuba na některé mediální spekulace, podle kterých se ucházel o čelo středočeské kandidátky. Důvodem měla být Kubova údajně nepřílišná obliba v jeho domovském kraji.

Němcová má vést pražskou kandidátku ODS (zdroj: ČT24)