Bárta bude kandidovat za Okamurův Úsvit v Plzeňském kraji

Praha - Předseda Věcí veřejných Vít Bárta bude kandidovat za hnutí Úsvit Tomia Okamury jako lídr kandidátky v Plzeňském kraji. V čele pražské kandidátky stane diplomat Milan Šarapatka. Lídrem v Pardubickém kraji bude spisovatel a novinář Jaroslav Novák. Další lídry dnes představili i Zemanvoci. V Libereckém kraji je povede do předčasných voleb sportovní ředitel FC Slovan Liberec a člen klubu ligových kanonýrů Jan Nezmar.

Bárta byl podle Okamury jediným ministrem, který začal realizovat protikorupční program doporučený odborníky Národní ekonomické rady vlády (NERV). Pomohl prý také řešit problematiku exekutorů.

Bárta byl aktérem údajné korupční kauzy, v níž měl uplácet své tehdejší stranické kolegy. Odvolací soud ho ale zprostil obžaloby. V předčasných volbách dostane podle Okamury šanci se znovu veřejně obhájit. „Je jen na voličích, jestli si ho vyberou, nebo ne,“ podotkl.

Tomio Okamura: „Víta Bártu jsem poznal kdysi jako ministra, který byl jediný, kdo se mnou začal vážně komunikovat například na téma exekutorů či korupce. Přijímal naše návrhy a pokoušel se je realizovat.“

Lídr Úsvitu bude kandidovat v čele kandidátky ve Středočeském kraji. Střetne se tak například s místopředsedou TOP 09 a exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) nebo se stínovým ministrem obrany ČSSD Janem Hamáčkem. Bártu čeká v Plzni například hejtman Milan Chovanec (ČSSD) nebo místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Stranu práv občanů v Libereckém kraji povede do předčasných voleb bývalý fotbalista Jan Nezmar. Lídra i celou kandidátku ale ještě musí schválit vedení strany. SPOZ kandidovala na Liberecku už v roce 2010. Zemanovci tehdy dostali 3,91 procenta hlasů. K zisku mandátu je ale v malém Libereckém kraji třeba nejméně deseti procent hlasů. Podle krajského předsedy Zemanovců Jaroslava Masopusta chtějí tuto hranici letos překonat.