Bartákovu kauzu bude šetřit tým elitních detektivů

Praha - Kauzu bývalého ministra dopravy a náměstka na ministerstvu financí Martina Bartáka bude řešit speciální tým elitních detektivů. O zřízení týmu rozhodl náměstek policejního prezidenta Viktor Čech. Informovaly o tom dnes server Novinky.cz a televize Nova. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu také ve čtvrtek na ministerstvu obrany zabavili dokumentaci k výběrovému řízení na nákup terénních vozů Tatra. Barták čelí podezření, že si řekl v souvislosti s tendrem na nákup terénních vozů Tatra o peníze. Na policii zatím nevypovídal, už dříve však obvinění odmítl. Kvůli aféře si vzal neplacené volno. Kdyby ho policie obvinila, ve funkci náměstka by zřejmě definitivně skončil.

„Pracovní tým je složen z kriminalistů z protikorupční policie a je posílen příslušníky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ),“ řekla deníku Právo mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Až doposud se okolnostmi sporného tendru zabývali detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Nový tým bude mít podle Kopecké ty nejlepší podmínky k práci: „Jeho úkolem bude prověřit veškeré informace, které s tímto případem souvisejí.“

Detektivové z ÚOOZ už na ministerstvu zabavili dokumentaci k výběrovému řízení na nákup tatrovek. Zjišťování rozsáhlé dokumentace k případu potvrdil i ostravský státní zástupce Dušan Táborský, který má kauzu na starosti. „Policisté dostali, co chtěli,“ prohlásil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Podle něj šlo o kompletní materiály a smlouvy s firmou Tatra.

Policie začala případ vyšetřovat na základě informací, které minulý týden uveřejnil deník Mladá fronta Dnes a podle kterých si Barták v roce 2008 jako náměstek ministra obrany řekl v armádním obchodě s Tatrou o úplatek. Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss MfD uvedl, že Barták od něj chtěl miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Cabanissova slova potvrdil jeho kolega Duncan Sellars.

Američané již před policií vypovídali

V sobotu MfD přinesla informaci, že ještě předtím přišel za šéfem Tatry Ronaldem Adamsem prostředník „někoho vysoce postaveného“ a chtěl v souvislosti s nákupem tatrovek pro armádu úplatek ve výši pět milionů dolarů. Adams uvedl, že tím mužem byl majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý Michal Smrž. Policie už Cabanisse, Adamse a Sellarse vyslechla.

Kauza údajné Bartákovy korupce
Zdroj: ČT24