K zájmu o Buštěhrad vedla Pancovou politická odpovědnost, tvrdí advokát

Praha - Výslechem projektanta oprav buštěhradského zámku Richarda Bartíka pokračoval soud v kauze Davida Ratha. Bártíkova firma zpracovávala projekt na rekonstrukci interiérů zámku, architekt se kvůli tomu sešel nejen s tehdejším hejtmanem, ale i bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou. Projektant ale nepotvrdil, že by zakázky ve středních Čechách byly zmanipulované. Soudce přerušil projednání kauzy na říjen, mimo jiné kvůli technickým problémům dnes nestihl přehrát videozáznam z domovní prohlídky právě u Pancové.

Rathův advokát Roman Jelínek uvedl na vysvětlenou, proč se projektant oprav zámku Buštěhrad sešel s Pancovou, uvedl, že vedle této funkce zastávala také významné politické funkce jednak v ČSSD i ve Středočeském kraji. „Bylo tedy jejím politickým zájmem, aby projekty, které byly realizovány v kraji, byly úspěšně dotaženy dokonce,“ řekl pro ČT. Žalobce Petr Jirát ale zdůraznil jiný aspekt, který z dnešního přelíčení vzešel. „Jasně zaznělo, že doktorka Pancová ho spíše úkolovala, než že by ji on šel informovat o zámku,“ upozornil státní zástupce.

Soudce Robert Pacovský dnes zamýšlel přehrát policejní videozáznam ze zadržení a domovní
prohlídky Pancové, která sdílela domácnost v domě v Rudné u Prahy s přítelem Petrem Kottem. Začátek záznamu ukazuje, jak policistka předává Pancové a Kottovi v bytě obvinění. Kott sedí na židli a policistka mu říká, že se případ týká ovlivnění zadávacího řízení u zakázky na opravu zámku Buštěhrad. „Byl jste zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu. Ve vašem případě je dán důvod vazby,“ dodala. Kott reagoval otázkou po důkazech proti němu. Policistka odvětila, že vše záleží na dalším postupu v případu. „Nyní vás seznamuji pouze se situací,“ uvedla a předala mu usnesení o zahájení trestního stínání. Záznam ale dál nebylo možné kvůli technických problémům přehrát.

Státní zástupce Petr Jirát viní skupinu 11 lidí z upravování tendrů ve stavebnictví a zdravotnictví, což podle něj provázela korupce. Organizátory měli být právě Kateřina Pancová a její přítel, někdejší poslanec Petr Kott. Ratha prý dvojice průběžně informovala. Mezi dalšími obžalovanými jsou podnikatelé a manažeři, kteří se na machinacích údajně podíleli. Rath tvrzení obžaloby odmítá, stejně jako Pancová s Kottem.