Končí opravné maturity, letošní ročník byl podle šéfa Cermatu klidný

Praha - Dneškem končí opravné maturity, školy mají poslední možnost pořádat ústní zkoušky státní maturity i takzvanou školní část maturity. Podle ředitele maturitního centra Cermat Jiřího Zíky byl letošní ročník podstatně klidnější než ročníky předchozí. Výsledky se žáci dozví do příštího týdne. Studenti už si ale celkový výsledek státní maturity mohli předběžně spočítat na takzvané maturitní kalkulačce, kterou pro ně připravil Cermat.

„Letošní ročník byl daleko klidnější než ty předešlé. Úpravou zákona, byť klesla úroveň požadavků, se stabilizovala jak administrativní, tak obsahová část,“ uvedl ve vysílání ČT24 šéf Cermatu Jiří Zíka. „V tuto chvíli nemám nic, co bychom museli nějakým způsobem upravovat, spíš je třeba maturity lépe fixovat a udržet kvalitu,“ dodal s tím, že se objevily pouze dílčí technické potíže s informačními systémy.

Bilance žáků ovšem už tak úspěšná není. Výsledky písemné části státních maturit, tedy testů a písemek, dostali žáci po prvním zářijovém týdnu. V testech propadlo 42 procent žáků. V matematice byla letos neúspěšnost 52 procent, v českém jazyce 17,3 procenta a v cizích jazycích 17,9 procenta. Právě v cizích jazycích byly také velké rozdíly v úspěšnosti; zatímco z němčiny propadla téměř třetina studentů, z angličtiny to bylo 14,5 procenta a například ze španělštiny přes 28 procent žáků. 

„Čtyřicet dva procent je docela dost,“ připouští v souvislosti s propadlými i šéf Cermatu, zároveň ale jedním dechem dodává: „Vzhledem ke znalostem a dovednostem to však není překvapivé a bohužel jsou to výsledky očekávatelné. Zdá se, že jsou rok od roku horší. Postupně se k nám dostávají žáci na druhé a třetí pokusy, a skladba žáků v podzimním termínu se nám tak zhoršuje.“

Z více než 20 600 přihlášených k podzimním maturitám šlo přes 14 000 žáků na opravný termín, téměř 6 000 na řádný termín a 317 k náhradnímu termínu. Oproti loňsku byly výsledky horší, v minulém roce propadlo při podzimním termínu 34 procent studentů.

Maturitní vysvědčení dostanou studenti nejpozději 24. září. Proti výsledkům se mohou odvolat. K podzimnímu termínu bylo přihlášeno přes 20 tisíc studentů.

Rozhovor s ředitelem Cermatu Jiřím Zíkou (zdroj: ČT24)