Zeman přijel na jižní Moravu, podpořil dálnici přes Mikulov

Brno - Prezident Miloš Zeman zahájil v Brně třídenní návštěvu jižní Moravy. Nejprve jednal s představiteli kraje, potom se přesunul do Jihomoravského inovačního centra, kde ho čekali začínající podnikatelé. Hlava státu si opět našla čas i na studenty. Na besedu prezident přijel do Vysokého učení technického. Ve čtyři hodiny začalo setkání s obyvateli na centrálním náměstí Svobody. Návštěvu moravské metropole Zeman ukončí večeří se zástupci Hospodářské komory, podnikateli a odboráři. V Brně prezident pokračuje v sérii krajských návštěv. Tentokrát ho doprovází i dcera Kateřina.

S představiteli kraje Zeman hovořil například o dálničním spojení Brna a Vídně. Podobně jako nedávno ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák (SPOZ) podpořil variantu R52 přes Mikulov. Kdy by mohl být zároveň hotový obchvat Mikulova, ale prezident říct nedokázal.

Krátce po poledni Zeman zavítal do Jihomoravského inovačního centra. V posluchárně Vysokého učení technického následně debatoval se studenty podnikatelské fakulty. Zemanova dcera Kateřina mezitím zamířila do psychiatrické léčebny podpořit pacientky trpící anorexií. „Poruchy příjmu potravy jsou určitě jeden z projektů, o který se tady moc lidí nezajímá,“ konstatovala.

Zatímco krajští zastupitelé Zemana vítali potleskem a ocenili jeho výrok na adresu zdejšího vinařství („Člověk, který v životě nenavštívil vinný sklípek, neví, co je to krásný život.“), odpolední setkání s občany na brněnském náměstí Svobody už tak vlídné nebylo. Mítink narušil muž pískáním na píšťalku. Při úvodní zdravici prezidenta i následné debatě s lidmi se ze zadních řad shromážděných ozývalo téměř nepřerušované hlasité pískání. Muže se snažili uklidnit policisté, nakonec ho museli odvést na služebnu.

Prezident pro armádu specialistů:

Při své návštěvě jižní Moravy prezident mj. uvedl, že budoucnost české armády vidí v její úzké specializaci, a to na zahraniční mise a také činnosti spojené s Integrovaným záchranným systémem. Zdůraznil, že česká armáda musí ve vztahu k zahraničním misím rozvíjet složky, které již úspěšně fungují. K těm řadí nejen protichemickou jednotku nebo polní nemocnici, ale také průzkumný prapor z Prostějova.

Prezident připustil, že stále existují představy o vševojskové armádě a teritoriální obraně, které jsou ale podle něj překonané. Vševojsková armáda znamená, že by Česká republika rozvíjela všechny své armádní složky. To by podle něj musela mít několik tankových divizí, přičemž nyní má 35 funkčních tanků. Stejně tak není důvod zaměřovat se na teritoriální obranu, protože republika má se sousedy dobré vztahy a útoky z jejich strany nehrozí.

Plán na zítřek: Znojmo, Břeclav i Hodonín

Ve čtvrtek Zeman zavítá do průmyslové firmy TOS Kuřim. Následně zamíří do Znojma, Břeclavi i Hodonína. Večer zakončí ve Valticích v Národním vinařském centru. V pátek začne program prezidenta ve Vyškově, kde se zúčastní předání 17 nových sanitek záchranářům a ocení 50 hasičů a zdravotníků. Návštěvu Jihomoravského kraje zakončí v Kyjově.

Jižní Moravě dal Zeman přednost před Valným shromážděním OSN. Zastává názor, že na summity má létat premiér. Jeho předchůdce Klaus na jednání OSN promlouval.

Zeman přijel na jižní Moravu (zdroj: ČT24)