Pancová je na svobodě

Praha - Vrchní soud v Praze propustil podle informací České televize z vazby Kateřinu Pancovou, jednu z obžalovaných v kauze exposlance Davida Ratha. Brány ruzyňské vazební věznice opustila dopoledne. Ve vazbě strávila celkem rok, čtyři měsíce a deset dní. Na jejím trestním stíhání se však nic nemění. Nyní musí odevzdat cestovní doklady a dvakrát týdně se hlásit probačnímu úředníkovi.

Soudce středočeského krajského soudu rozhodl o propuštění Pancové z vazby už začátkem září. Státní zástupce Petr Jirát ale proti tomu podal stížnost. Definitivní slovo v této věci tak měl vrchní soud - a ten dnes rozhodl ve prospěch Pancové. Ve vazbě tak zůstává z aktérů celé kauzy už jen někdejší hejtman Rath a exposlanec Petr Kott.

„Jako státní zástupce musím toto rozhodnutí respektovat, osobně s ním nesouhlasím a jsem přesvědčen, že útěková vazba je velmi reálná,“ řekl ČT24 Jirát. Domnívá se totiž, že Pancová má někde v zahraničí dobře ukryté peníze - a bude se chtít za nimi dostat. Odůvodnění dnešního rozhodnutí Jirát zatím nemá k dispozici. Podle obžaloby žádala Pancová spolu s Kottem úplatky ve výši 48,2 milionu korun. Z této částky prý stihli před svým zadržením převzít 38,2 milionu. 

Kateřina Pancová:

„Je to velká úleva. (…). Ve výběhu, kam jsme chodili na vycházky, je napsáno 'Kdo zažil, nezapomene, kdo nezažil, nepochopí'.“

Pancová při žádosti o propuštění z vazby argumentovala délkou svého pobytu za mřížemi, který ji psychicky a fyzicky vyčerpává. Také prý nehodlá ze země uprchnout, protože tu má nemocného otce, ke kterému má silný vztah. Rovněž poukázala, že může nastoupit do práce. „Doktorka Pancová nastoupí v pondělí na onkologické klinice Fakultní nemocnice Motol, kde pracuje už několik let na částečný úvazek,“ informovala mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Jedny z prvních kroků Pancové na svobodě vedly prozaicky do supermarketu. Víkend se prý chystá strávit doma se svou rodinou. Hned v pondělí se musí hlásit u probační a mediační služby. 

Žalobce v kauze viní Ratha a skupinu osob z upravování tendrů ve stavebnictví a zdravotnictví tak, aby vyhrála předem domluvená firma. Projednávání celé kauzy bude pokračovat 1. října. Hlavními pilíři obžaloby jsou policejní odposlechy a přiznání podnikatelky ve stavebnictví Ivany Salačové, které žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Advokáti ostatních obžalovaných, kteří vinu odmítají, se ji snaží znevěrohodnit.