Vrchní soud snížil výjimečný trest za vraždu matky

Olomouc – Čtyřiatřicetiletý muž stráví podle pravomocného rozsudku Vrchního soudu v Olomouci ve vězení 14 let za vraždu matky. Krajský soud ve Zlíně mu přitom letos už dvakrát uložil výjimečný trest 21 let vězení. Obžaloba tvrdí, že muž svou čtyřiapadesátiletou matku zavraždil v květnu 2005 ve zlínské části Prštné, ten ale jakýkoliv podíl na její smrti vytrvale odmítá.

Podle spisu přišel 3. května do bytu svých rodičů s úmyslem získat peníze. Poté, co mu je matka dát odmítla, tloukl ji údajně pěstí do hlavy, rdousil a nakonec podřezal nožem. Tělo prý zabalil do deky a zastlal do postele. Z bytu rodičů údajně odjel s penězi, matčiným mobilním telefonem, její platební kartou a vozem. Zadržen byl na základě mezinárodního zatykače 9. června 2005 v Bělorusku.

Muž nepopíral, že s matkou toho dne hovořil. Chtěl po ní prý jídlo a peníze a pohádal se s ní. Řekl ale, že pak z bytu odešel, a když se později vrátil, nalezl ji už mrtvou. Údajně jej to vyděsilo tak, že z obavy před obviněním z vraždy uprchl. „V téhle věci se cítím absolutně nevinen. Vždycky jsem to tvrdil a vždycky to tvrdit budu,“ řekl dnes před soudem.

Podle dřívějších výpovědí rodinných příslušníků se muž jako hráč na automatech potýkal s dluhy a s jejich placením mu pomáhala právě jeho matka. Do rozporu se zákonem se dostal i v dalších případech a podle odborníků je jeho resocializace velmi málo reálná. Krajský soud ho v minulosti třikrát obžaloby zprostil pro nedostatek přímých důkazů. Nejvyšší soud ale pokaždé rozsudek zrušil a naposledy věc přidělil jinému senátu. Ten muže uznal vinným a uložil mu už dvakrát výjimečný trest.