Hašek: Na Sobotkově místě bych odstoupil

Praha – Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek řekl, že by na Sobotkově místě z vedení ČSSD odstoupil. ČSSD má podle Haška nyní i přes „nevýhru“ povinnost pokusit se sestavit vládu, v případě úspěšného jednání přitom nevylučuje, že by se šéf ANO Andrej Babiš mohl stát ministrem financí. Hašek dnes také oznámil, že skončí po svém zvolení do Poslanecké sněmovny buď na postu hejtmana Jihomoravského kraje, nebo poslance. Obě funkce totiž nechce dále kumulovat.

„Kdybych já byl předsedou sociální demokracie a dostal jsem ve volbách 20,5 procenta, oznámil bych rezignaci,“ říká Hašek, který volební zisk své strany označuje za chudý a chabý.

Ještě včera přitom Hašek tvrdil, že nevyzve Sobotku, aby z nevalného volebního výsledku strany vyvodil osobní odpovědnost a vzdal se křesla ve vedení. „Neuděláme chybu jako v roce 2010, kdy sociální demokracie nechala ruce v klíně a neudělala vůbec nic. Stále platí, že předsedou sociální demokracie je Bohuslav Sobotka. Nebudu vyzývat pana Sobotku k rezignaci. Vedení ČSSD musí určit další směr,“ řekl včera Hašek.

Dnes ale Hašek Paroubkovo jednání přehodnotil. „Přes všechny výhrady, které můžu mít ke komunikaci manželů Paroubkových v posledních letech, Jiří Paroubek se před třemi lety zachoval jako chlap, při dvaadvacetiprocentním volebním výsledku prostě vyhodnotil, že to nebyl dobrý výsledek, a sám oznámil rezignaci,“ připomíná osud bývalého předsedy ČSSD.

Současný šéf strany Bohuslav Sobotka se zatím odstoupit nechystá, pokud se však sociální demokracii pod jeho vedením nepodaří sestavit vládu, chce svolat mimořádný sjezd strany, který by zvolil nové vedení. „Pokud se bude konat mimořádný sjezd sociální demokracie, budu zvažovat svoji kandidaturu na funkci předsedy sociální demokracie,“ uvedl k tomu současný druhý muž ČSSD, který prý sám rezignaci nezvažoval.

ČSSD představuje volební lídry
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Hašek si dokáže představit Babiše ministrem financí

I přes neuspokojivý výsledek v předčasném hlasování mají podle Haška sociální demokraté jednat s ostatními parlamentními stranami a pokusit se sestavit stabilní vládu. Jako nejpravděpodobnější - i když ne jedinou - možnost Hašek označuje kabinet vzniklý s podporou lidovců a ANO, byť se v kampani ČSSD opakovaně vymezovala vůči „komerčním subjektům“ typu ANO, které označovala za rizikové pro stabilitu vlády. „Otevřeně říkám, že preferuji to, aby případní partneři byli součástí budoucí vlády, protože v takovém případě i oni musí mít zájem na úspěchu takového vládního projektu,“ je přesvědčen místopředseda ČSSD, podle něhož strany možná „trpělivým jednáním“ zjistí, že mezi nimi neexistuje tolik programových rozporů.

Kdyby se to stalo, může se jednat i o personálním obsazení postů. Šéf ANO Babiš by přitom potenciálně mohl obsadit i jedno z klíčových ministerstev. „Když ANO bude nominovat Andreje Babiše, tak nevylučuji, že v případě koaliční vlády je možné, že Andrej Babiš bude budoucím českým ministrem financí,“ řekl k jedné z možných variant Hašek.

Hašek zváží, zda bude jen poslancem, nebo hejtmanem

„Rozhodně platí, že již nebudu obě funkce (poslance a hejtmana) kumulovat dlouhodobě, definitivně se rozhodnu po ustavení sněmovny a nové vlády,“ uvedl Hašek. Četné funkce Haška přitom byly jedním z hlavních témat předvolební diskuse na jižní Moravě. ODS, která je v jihomoravském krajském zastupitelstvu v opozici, jich napočítala bezmála 30 a přišla s prohlášením, že „Hašek má funkcí jako japonská kalkulačka“. Dalším terčem kritiky se stal Hašek za to, že právě kvůli četným funkcím nedělá žádnou z nich naplno. Hašek tuto kritiku odmítal. Uváděl, že při klíčových hlasováních nikdy nechyběl, zdůrazňoval, že je naopak výhodné, když mají jižní Morava a také Asociace krajů ČR, která sdružuje hejtmany, přímého zástupce ve sněmovně.

Za příčiny nečekaně slabého výsledku sociální demokracie, která bude mít v nové Sněmovně 50 poslanců, považuje Hašek nedostatečné připomínání fungování pravicové vlády ODS, TOP 09 a LIDEM nebo možná nedosti věrohodná vlastní řešení. Chyby vidí ale i ve formě kampaně. Je podle něj otázkou, „jestli kampaň založená primárně na jednom muži byla správná. Už jsme to zažili za Jiřího Paroubka, k čemu to vedlo, jsme věděli, přesto jsme svým způsobem část té kampaně zase postavili pouze na jednom muži,“ uvedl s tím, že si Sobotka před dvěma měsíci nechal schválit rozsáhlé kompetence, aby osobně boj o hlasy voličů řídil. Lidé podle Haška, který kritizuje i údajně přehnané vymezování se vůči zemanovcům nebo prezidentovi Miloši Zemanovi, chtějí ale vidět spíše týmovou kampaň.