Do ODS mají přijít noví lidé a původní ideje, tvrdí Klaus

Praha – Exprezident a zakladatel ODS Václav Klaus doufá, že historický neúspěch občanských demokratů ve volbách povede k poptávce po nových osobnostech i po razantních změnách v programu. V komentáři, který zveřejnil na svém webu, Klaus uvádí, že ideová sázka na „primitivní antikomunismus“ byla v případě ODS neúčinná. Strana se podle něho musí vrátit k liberálně-konzervativním postojům.

Podle Klause musí ODS v budoucnu prokázat, jestli je schopna dostát roli, se kterou byla na začátku 90. let založena. Právě Klaus se jí snažil vštěpovat tradiční konzervativní hodnoty a ekonomický liberalismus podle britského vzoru. Tyto hodnoty podle bývalé hlavy státu současná ODS zplošťuje. Klaus považuje za omyl právě sázku na jednoduchý antikomunismus, který podle něho ztělesňuje Miroslava Němcová, Marek Benda nebo Přemysl Sobotka.   

Václav Klaus: „Podmínkou budoucího úspěchu ODS je autentická obhajoba liberálně-konzervativních postojů v jejich dnešních kontextech. Jedině tak bude mít ODS šanci stát se znovu významnou silou na naší politické scéně.“  

Klaus také nepřímo narážel na problémy, které ODS v posledních měsících dlouhodobě snižovaly veřejnou podporu kvůli spojení s tzv. zákulisními kmotry. Klaus také připomněl dvě velká ideová zakolísání občanských demokratů.

První podle něj začalo ve druhé polovině 90. let, kdy do ODS vstoupila silná skupina lidí ze světa byznysu a podnikání, kteří ve straně viděli jediného důsledného obhájce jejich zájmů - proti je ohrožujícímu socialismu všech barev a druhů.

„Druhé zakolísání přišlo po mém odchodu z funkce předsedy ODS stále větším přejímáním ideologie havlismu, což bylo velmi silně spojeno se snahou uspět v médiích, s riskantní koalicí s výslovně havlistickými seskupeními TOP 09 a se Stranou zelených a v neposlední řadě i s osobním přátelstvím lídrů ODS s lídry - v roce 2009 téměř babišovsky vytvořené - nové Kalouskovy strany. To bylo okamžikem největšího ideového vyprázdnění ODS,“ míní Klaus.

Občanští demokraté získali ve volbách 7,7 procenta hlasů a podle komentátorů či politologů jde jednoznačně o největší prohru těchto voleb. Volební lídryně Miroslava Němcová už během sčítání hlasů zmínila, že strana měla příliš málo času na to, aby si u voličů napravila reputaci z velkého zklamání. Svůj díl viny ale podle Němcové nese i sám Klaus. „Mě v poslední době zklamal i postoj Václava Klause. Je třeba říct, že i on měl nepochybně svůj podíl na konečném výsledku ODS,“ uvedla v sobotu Němcová.