Zvýšit platby za léčení ve vyhlášce ministerstvo zdravotnictví odmítá

Praha - Ministerstvo zdravotnictví neplánuje zvýšit ve vyhlášce na příští rok peníze pro lékaře a nemocnice a nesouhlasí ani s tím, aby lékaři vybírali od pacientů v hotovosti jenom z vlastního přesvědčení, že by měli od pojišťoven dostávat víc peněz. Oznámil to dnes ekonomický náměstek ministra Petr Nosek. Uvedl, že když to pojišťovnám umožní jejich příjmy, mohou za léčení zaplatit i víc, než určí vyhláška. Zařízení si to s pojišťovnami mají vyjednat sama.

Zástupci lékařů, nemocnic a dalších druhů péče se dnes v sídle České lékařské komory domlouvají na společném postupu, jak vymoci od zdravotních pojišťoven příští rok více peněz. Nemocnice se obrátily na premiéra Petra Nečase (ODS) s prosbou o pomoc, péče o nemocné je prý ohrožena, hrozí uzavírání nemocnic. Premiér jim vzkázal, že je možné rozdělit pouze to, co je k dispozici.

Návrh vyhlášky je v připomínkovém řízení, ministerstvo čeká do čtvrtka připomínky, pak rozhodne. „Vyjádření ambulantních specialistů o vybírání beru jako rétoriku v procesu vyjednávání, zjevně se snaží vyvinout tlak, aby jim ministerstvo vyhovělo,“ řekl náměstek. Připomněl, že ministerstvo nemůže ovlivnit, kolik peněz do systému jde.

Nepodařilo se mu prosadit, aby stát zvýšil příští rok pojistné za děti, důchodce a nezaměstnané. Navržená vyhláška tedy mírně omezuje příjmy všem. Vyhláška stanoví minimální úhrady a nechává podle Noska prostor pro dohodu lékařů a nemocnic se zdravotní pojišťovnou, aby jim platila i víc.

Česká lékářská komora vyzývá pacienty k podpoře

Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala dnes pacienty, aby podpořili lékaře a nemocnice v jejich odporu proti připravené úhradové vyhlášce na příští rok. Nemocnice varují, že pokud vyhláška peníze nepřidá, budou muset uzavírat oddělení, ambulantní specialisté chtějí začít od pacientů vybírat. „Byli bychom rádi, kdyby nás pacienti podpořili. Představujeme si dopisovou smršť, že nesouhlasí, aby jejich lékař nemohl léčit lege artis, tedy podle doporučených pravidel,“ řekl prezident ČLK Milan Kubek.

Nemocnice mají ve vyhlášce paušál a další už je na jejich domluvě s pojišťovnou. Zhruba od dubna by jim měly příjmy stoupnout. Místo 60 korun za den by pacienti měli platit 100, za rok to dá navíc 750 milionů. Na rozdíl od předchozích let a dosavadních zvyklostí snížilo ministerstvo ve vyhlášce úhrady i těm druhům péče, kde se zástupci s pojišťovnami na úhradách dohodli.

Česká lékařská komora
Zdroj: ČT24