Jirát nezná odůvodnění soudu, stále se obává útěku, a to nejen u Ratha

Praha - Státní zástupce Petr Jirát stále trvá na tom, že důvody útěkové vazby trvají, a to nejen u Davida Ratha, ale i u Kateřiny Pancové a Petra Kotta, který zatím ještě ve vazbě zůstává. Jirát zatím nezná odůvodnění soudu, který pustil Ratha z vazby. „Jsou tam dvě možnosti: první, že soud neshledal žádné důvody vazby, nebo shledal důvody útěkové vazby a usnesl se, že je možno ji nahradit jinými opatřeními, jako se to stalo u doktorky Pancové,“ řekl Jirát v rozhovoru pro ČT24.

Proti usnesení soudu neexistuje dovolání. Státní zástupce ale Ratha z vazby pustit nechtěl, obává se totiž útěku. Domnívá se, že Rath má v zahraničí nějaké peníze, a tvrdí, že k tomu existují důkazy ve spise. V rozhovoru připomněl, že Rath se v rámci odposlechů v Rudné u Prahy bavil o legalizaci peněz a možnosti, jak s penězi naložit, nabízel i Pancové a Kottovi. Ve spise jsou podle něj i další indicie týkající se Rathových návštěv v zahraničí. Konkrétní důkazy ale komentovat nechtěl a neuvedl ani zemi, kam by Rath mohl směřovat: nevyloučil ale, že by mohlo jít o Izrael, nicméně podle něj jsou ve hře i jiné mimoevropské země.

David Rath včera po svém příjezdu do Hostivic, kde bydlí, řekl, že nemá v plánu ani utéct, ani se skrývat. Chce se věnovat lékařské praxi a neuvažuje o vstupu do politiky. Kauzu považuje za politický proces a vinu dál odmítá. „Pokud by se obžalovaní vyhýbali trestnímu stíhání, nedostavovali by se k hlavnímu líčení, vystavovali by se nebezpečí toho, že by je soud v krajním případě po vyčerpání ostatních možností mohl vzít do vazby,“ uvedla mluvčí krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

„Domnívám se, že by samozřejmě nemusel uprchnout okamžitě, ale že si počká na verdikt soudu, a pokud by byl pro něj nepříznivý, tak ta cesta už bude připravená,“ prohlásil Jirát na začátku října. Rath ale včera spekulace o útěku odmítl: „Mám zde rodinu, malé děti, otce. Představa, že bych se někde ukrýval, je nesmyslná.“

Pokud David Rath uteče, nikdo za to neponese odpovědnost. „Já mám pouze navrhovací pravomoc, a pokud mi soud nevyhoví, je to jeho svobodné rozhodnutí,“ řekl Jirát. Dosud Rath o propuštění žádal osmkrát a zatím vždy jeho žádosti nebylo vyhověno. Důvody, proč jej vrchní soud napotřetí propustil z vazby, státní zástupce nezná. „To usnesení jsem neviděl, nečetl a ani nevím, zda je vyhotoveno,“ dodal Jirát.

Rath ani druhý den po svém propuštění neznal podmínky svého propuštění, zůstal mu cestovní pas, takže mohl klidně odcestovat z Česka. „Určitě jsme klientovi řekli, aby se nikam nevzdaloval, aby byl prakticky ve svém bydlišti,“ řekl Rathův advokát Adam Černý. Tato nejistota ale brzy skončí, Vrchní soud v Praze měl rozhodnutí včetně odůvodnění poslat během dneška.

David Rath pro ČT:

David Rath je znovu na svobodě teprve pár hodin. České televizi odpověděl na několik otázek týkajících se jeho dalších plánů: „Po roce a půl mám spoustu restů, například se probírám tím, co jsem dostal z poslanecké kanceláře, takže to je několik krabic různých listin, které musím pročíst. Postupně dávám dohromady, co se za ten rok a půl nahromadilo,“ řekl Rath.

Svou lékařskou praxi chce začít domlouvat příští týden, po vyřešení těchto restů. Už dnes má ale první schůzku se svými právníky, kde budou diskutovat okolnosti Rathova případu. Bývalý středočeský hejtman si totiž stěžoval, že měl ve vazbě ztížený přístup k vyšetřovacímu spisu.

Státní zástupce popírá, že on by se k Davidu Rathovi choval nějak nepatřičně. Exposlanec po svém propuštění z vazby uvedl, že vězeňská služba se chová mnohem lépe než orgány policie nebo státní zástupci. „S Davidem Rathem jsem přišel do styku až u soudu, takže nevím, o jakém chování státních zástupců mluví,“ uvedl Jirát s tím, že předtím s Rathem přišel do styku pouze v souvislosti s úřední korespondencí.

V Rathově kauze je kvůli údajné korupci obžalováno celkem jedenáct lidí. Poslední, kdo zůstává ve vazbě, je lékař a exposlanec Petr Kott, který ale také již požádal o propuštění z vazby. Jeho advokát Tomáš Sokol ve Studiu ČT24 potvrdil, že žádost o propuštění z vazby byla včera doručena na soud. Podle něj bude záležet na rozhodnutí soudu, podle Sokola by to ale vypadalo velmi podivně, kdyby jediný Kott zůstal ve vazbě, jestliže obvinění je v podstatě u všech stejné. „Já si dlouhodobě myslím, že vazební důvody v zásadě ani neexistovaly – mluvíme o jediném důvodu, a to je obava z útěku. Podle mého názoru vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by klient chtěl utéci,“ uvedl advokát.