Pochod extremistů se obešel bez incidentů, blokovaly je stovky lidí

Praha - Průvod dvou stovek pravicových extremistů prošel za doprovodu policistů bez konfliktů centrem Prahy. Až poté vpustila policie na Národní třídu jejich odpůrce, kteří chtěli v počtu asi pěti stovek lidí pochodu zabránit. Znepřátelené skupiny se tak nesetkaly. Podle policejního mluvčího nebyly hlášeny žádné střety mezi demonstranty ani mezi demonstranty a policií.

Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), které na dnešek svolala Dělnická mládež k „protirežimnímu“ pochodu z Václavského náměstí, předem magistrátu ohlásili trasu svého pochodu přes Národní třídu, Masarykovo nábřeží a Karlovo náměstí zpět na Václavské náměstí. Odhadovali, že jich bude 300, nakonec se jich však sešlo zhruba o sto méně.

Při průvodu centrem města skandovali hesla „Radikálně, sociálně, nacionálně“, „Evropa, mládež, revoluce“, „Nic než národ“ či „Čechy Čechům“. Po dvou hodinách ukončil shromáždění předseda DSSS Tomáš Vandas krátkým projevem, v němž účastníky akce označil za „jedinou skutečnou opozici současného režimu“.

Při projevech na Václavském náměstí vystoupil i zástupce Jungen Nationaldemokraten, tedy mládežnické organizace německé krajně pravicové NPD. Kritizoval kapitalismus a globalizaci a volal po silné Evropě národů. Organizace měla na demonstraci i svůj transparent. 

Naplánovanou trasu pochodu museli pravicoví extremisté částečně změnit a zamířit do vedlejších ulic na základě pokynů policistů, kteří chtěli zabránit střetu se zhruba pěti sty odpůrci krajní pravice. Ti se na výzvu iniciativy Ne rasismu sešli na nedalekém Jungmannově náměstí. Skandovali hesla „Fašisti do práce“, „Nedej náckům žádnou šanci“ a nesli transparenty s nápisy „Náckům 17. listopad nepatří“, „Anticiganismus je strach a bezmoc“ nebo „Cikáni nemůžou za vaše zasraný životy“.

Když se odpůrci extremismu neohlášeně vydali na Národní třídu, ačkoliv jejich průvod měl oficiálně směřovat vedlejší Jungmannovou a Ostrovní ulicí, policie jim po několika desítkách metrů zahradila cestu a nechala projít pravicové extremisty. Teprve poté se na Národní třídu dostali demonstranti z Jungmannova náměstí, kteří kritizovali, že se neonacisté rozhodli zneužít mezinárodní studentský den k propagaci své ideologie. 

Pietních akcí, připomínající výročí revoluce, se účastní mnoho politiků a významných osobností. Kvůli poraněnému kolenu mezi nimi ale chybí prezident Miloš Zeman, oslav se tedy účastní pouze jeho podřízení. Již dopoledne se vzpomínalo u Hlávkovy koleje, pietního aktu se zúčastnil mj. premiér Jiří Rusnok (čtěte víc). Ten také položil kytici k pamětní desce 17. listopadu 1989 na Národní třídě.

Na 17. listopadu připadá Mezinárodní den studentstva a český státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii. Celosvětový den studentů byl vyhlášen kvůli represím proti československým studentům v listopadu 1939. Pohřeb Opletala se proměnil v protiokupační demonstraci. Nacisté reagovali uzavřením českých vysokých škol a 17. listopadu popravili devět studentských vůdců.

Asi nejvíce si ale lidé 17. listopad spojí s rokem 1989, kdy tvrdé potlačení studentského průvodu odstartovalo takzvanou sametovou revoluci, která vedla ke svržení totalitního režimu v Československu.

Centrem Prahy projde také satirický karnevalový průvod

Výročí 17. listopadu využily také občanské spolky sdružené do iniciativy Fór_um, které vznik občanské společnosti oslavily karnevalovým průvodem. Ten měl mimo jiné upozornit i na aktuální témata jako předsudky ústící v nenávistné pochody „slušných“ proti „nepřizpůsobivým“, systematické ničení krajiny či agresivní reklamní kampaně. Na happening upozornili krátkým videem, na kterém „ochranka“ v prasečích maskách táhne po Václavském náměstí gumový člun s hercem s maskou prezidenta Miloše Zemana.

Satirický průvod se konal již loni, letos se ho účastil třeba orgnaziace Člověk v tísni, Otrokem své rasy nebo Greenpeace. Účastníci v maskách, kterých podle pořadatelů mělo být asi 300, se sešli na piazzetě Národního divadla a následně prošli přes Smetanovo nábřeží, Karlův most, Kampu a přes most Legií zpět k Národnímu divadlu. Masky v nadživotní velikosti doprovodily alegorické vozy a živá hudba.

Česko si připomíná 17. listopad (zdroj: ČT24)