Většina voličů ČSSD nad ní kroutí hlavou, jen málo by jich ale volilo jinak

Praha – Nespokojenost s povolebním chováním sociálních demokratů vykazuje 57 procent jejich elektorátu. Obdobnou nespokojeností se netají ani voliči ODS, u příznivců ostatních parlamentních stran se výrazně snižuje. Poukazují na to data z průzkumu agentury ppm factum. Ve volebním modelu respondenti nejvíce podpořili hnutí ANO 2011, kdyby se nyní znovu konaly volby, hlasovalo by pro ni podle průzkumu 20 procent z nich. ČSSD by volilo 19,5 procenta voličů, tedy zhruba o procento méně než při říjnovém hlasování. Následovala by KSČM a TOP 09. Nejnižší podporu z parlamentních stran by měla ODS.

Z průzkumu plyne, že do sněmovny by se v polovině listopadu dostaly stejné strany jako v říjnových volbách. Komunistům by podle modelu ppm factum dalo hlas 17,2 procenta lidí, TOP 09 by dostala hlas od 11,8 procenta lidí, Úsvit přímé demokracie od 7,1 procenta a lidovce by volilo 6,7 procenta. ODS by ve volbách aktuálně získala podle modelu 5,8 procenta hlasů.

V porovnání s říjnovými volbami by si tak výrazněji polepšili jen komunisté, kteří by nyní měli o 2,3 procentního bodu více hlasů. Naopak ODS by si o 1,9 procentního bodu pohoršila. Při přepočtu na mandáty by ČSSD a ANO měly nyní ve sněmovně stejný počet křesel, konkrétně 48. Komunisté by získali 42 mandátů, zástupci TOP 09 by obsadili 25 míst, Úsvit 15 křesel, lidovci 14 a ODS osm míst.

U voličů rezonují okolnosti lánské schůzky

Sociální demokraté rozehráli bezprostředně po volbách pozoruhodnou vnitrostranickou hru, která bývá považována za důsledek výrazně nižšího volebního zisku oproti původnímu očekávání. Ve vedení strany se proti sobě postavili zastánci předsedy Bohuslava Sobotky a tehdejšího místopředsedy Michala Haška. Ze sporu nakonec vyšel vítězně stávající šéf, a to především kvůli mediálním lžím druhé strany ohledně takzvané lánské schůzky. Konflikt ovšem po dva týdny paralyzoval rozjezd povolebních vyjednávání.

  • Agentura provedla průzkum v době od 5. do 13. listopadu mezi tisícovkou občanů starších 18 let.