Jak to chodí v černých dírách, pomohou zjistit i čeští vědci

Praha - O nejambicióznějším projektu průzkumu vzdáleného vesmíru rozhodla Evropská kosmická agentura. Schválila projekt rentgenové družice Athena. Ta má za přispění českých astronomů odhalit tajemství zatím skrytých zákoutí kosmu. „Uvidíme nejextrémnější katastrofické události ve vesmíru. Samozřejmě najdeme černé díry, které pojídají galaxie, uvidíme množství plynu, ze kterého se rodí hvězdy i planety,“ doufá člen koordinačního týmu družicové mise Athena Didier Barret.

Černé díry mají tak silnou přitažlivost, že z nich neunikne nic - ani světlo. Právě proto nejsou vidět. Co se kolem nich děje, ale dokážou odhalit rentgenové paprsky. A právě na ty se zaměří nová evropská družice Athena, na které pracují i Češi.

Evropská vesmírná agentura dodá satelit, spolupracující země by ho pak měly dovybavit potřebnými přístroji. Na základě české vědecké účasti budou mít ke stavbě zařízení přístup i české firmy.

Zákoutí kosmu (zdroj: ČT24)

Černé díry jsou v centrech galaxií, včetně té naší - Mléčné dráhy. Černé díry také představují pojítko mezi abstraktními pojmy a vzorci Einsteinovy teorie relativity a skutečnými objekty, které astronomové ve vesmíru pozorují. „Jakým způsobem souvisí obecná teorie relativity, která popisuje gravitaci, s kvantovou mechanikou, která popisuje všechny ostatní interakce. Toto jsou dva základní pilíře fyziky 20. století, které se nám zatím nedaří přiblížit,“ řekl spolutvůrce teorie superstrun a expert na kvantovou gravitaci Petr Hořava.

Pomocí svého silného gravitačního pole dokáží černé díry uvolnit z dopadající hmoty obrovské množství energie. Výtěžnost tohoto procesu může být více než 40 procent z celkového množství energie v hmotě ukryté, což z nich dělá mimořádně silný zdroj. Štěpením jader v atomové elektrárně totiž lidstvo dokáže získat méně než desetinu procenta.