Rath: Benešová mě varovala, že chce policie ČSSD zdiskreditovat

Praha – Marie Benešová měla Davida Ratha v minulosti varovat, že policie a žalobci chystají diskreditační kampaň proti sociální demokracii. Někdejší středočeský hejtman to dnes uvedl u Pražského krajského soudu, který projednává jeho případ a přehrává nahrávky odposlechů. Podle Ratha se měla na diskreditaci podílet i nejvyšší státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Rath si u soudu také stěžoval na kvalitu odposlechů, kterým podle něj často není rozumět.

Bývalý poslanec o údajné diskreditační akci hovořil již dříve, tehdy však nechtěl upřesnit, od koho se informace o chystaném úderu proti Lidovému domu dozvěděl. Dnes prohlásil, že mu je sdělila Marie Benešová, advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně, která v současnosti vede ministerstvo spravedlnosti.

Někdejší poslanec a středočeský hejtman dále uvedl, že „výrazným subjektem, který se toho měl účastnit,“ byla Bradáčová. Náznaky prý ukazovaly na to, že „na některé lidi z ČSSD bylo cosi připravováno ve spolupráci s policií“. „Mohl bych být jedním z prvních, protože jsem byl výrazný a lezl jsem mnoha lidem na nervy jako opoziční politik,“ dodal.

Rath si stěžuje na kvalitu nahrávek i na to, že jsou vytržené z kontextu

Rath a advokáti si na kvalitu záznamů, které obžaloba označuje jako hlavní důkaz, několikrát stěžovali kvůli tomu, že jim je špatně rozumět. Rath si na zhoršenou kvalitu zvuku stěžoval téměř po každé nahrávce. Odposlechy kvůli tomu zpochybňoval jako důkaz. „Nerozuměl jsem vůbec ničemu. Nevím, zda to není mou nahluchlostí, ale ani nedokážu interpretovat, o čem se mluví,“ řekl například. Požádal také soud, aby dal k dispozici celé nahrávky, protože části jsou podle něj vytržené ze souvislostí a je nutné slyšet i to, co dialogům předcházelo. Jeho námitky se týkaly hlavně záznamů, které měly pouze pár vteřin. Soud ale pouští jen části, které podle kriminalistů souvisejí s kauzou.

Slovy o Marii Benešové Rath reagoval na odposlech z kanceláře spoluobžalované Kateřiny Pancové, která se na záznamu baví s dalším obžalovaným, svým druhem Petrem Kottem. Partneři probírali mimo jiné to, že se na sociální demokraty zaměřuje policie, a zmiňovali právě osobu „Benešová“.

Rath dnes přišel do soudní síně poprvé bez policejní eskorty, líčení se věnovalo přehrávání policejních nahrávek, které představují jeden ze stěžejních důkazů obžaloby. Zástupce obžaloby Petr Jirát před přelíčením upozornil, že přehrávání může u soudu zabrat i několik týdnů. „Posluchači“ se prý musí připravit na to, že zejména tzv. prostorové nahrávky pořizované na dálku jsou na rozdíl od telefonních odposlechů v horší kvalitě.

David Rath
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Pancová: Je třeba sehnat krabici bez nápisu

Ze záznamů například vyplývá, že obviněná exšéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová měla zakázku na opravu buštěhradského zámku konzultovat krok po kroku s Rathem. Exposlanec to označil za nepravdivé, podnikatelka Ivana Salačová, která jako jediná spolupracuje s vyšetřovateli, naopak obsah nahraného rozhovoru s Pancovou potvrdila. Soud si tak např. nahrávku Pancové o tom, že "je třeba sehnat krabice vína bez nápisu". Právě se 7 miliony korun v krabici byl Rath zadržen, obsah nahrávky přitom pochází už z 8. prosince.

Na dalším záznamu Kateřina Pancová a Petr Kott diskutovali o neznámém muži, který je měl přitlačit „do kouta“ a přemýšleli o tom, jak se z nepříjemné situace dostat a zda by nebylo řešením ho zastrašit. V konverzaci zmínili i Molotovovy koktejly.

Na jiné nahrávce hovořila Pancová s další obžalovanou, podnikatelkou Ivanou Salačovou. Probíraly různé stavební práce v souvislosti s financováním Středočeským krajem. Při dalším hovoru Pancová mluvila tiše a nebylo ji téměř vůbec slyšet, znatelná byla pouze například její poznámka: „Všichni se musí mít dobře. Když někdo je nespokojenej, je to nebezpečná hra.“ Výňatky z odposlechů již dříve zveřejnil deník Právo (přehledně zde).

Kauza Rath

Žalobce viní celkem 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, na které přispívala Evropská unie. Týkaly se modernizací nemocnic, oprav zámku Buštěhrad nebo gymnázia v Hostivici. Hlavním důkazem jsou policejní odposlechy. Na základě nich žaloba tvrdí, že se předem domlouvaly vítězné firmy v tendrech, což provázela korupce. Vše údajně organizovala Kateřina Pancová a Petr Kott. Ten byl dříve také poslancem a ředitelem středočeské pobočky VZP. Rath podle žalobce o manipulacích věděl coby hejtman kraje a dělil se s dvojicí lékařů o úplatky.

Rath při první části líčení vyzval soud, aby důsledně nechal přehrát všechny nahrávky pořízené policií. Odposlechy se u soudu přehrají chronologicky. Ani s tím ale není spokojen – soud požádal, aby dal k dispozici nahrávky celé, protože části jsou podle něj vytržené ze souvislostí a je nutné slyšet i to, co dialogům předcházelo. Jeho námitky se týkaly hlavně záznamů, které měly pouze pár vteřin.

U soudu poprvé od propuštění z vazby

Rath stejně jako Pancová i bývalý poslanec Petr Kott přišli před soud poprvé od propuštění z vazby. Stížnosti Davida Ratha na vazbu vyhověl Vrchní soud v Praze začátkem listopadu a exposlanec tak opustil zdi ruzyňské věznice po osmnácti měsících, které ve vazbě strávil (podrobněji zde). 

Podle soudu už pominuly obavy z toho, že by se mohl vyhýbat hlavnímu líčení. Ratha propustil výměnou za přijetí písemného slibu, odevzdání cestovních dokladů a pravidelné hlášení u probačního úředníka. „Mám zde rodinu, malé děti, otce. Představa, že bych se někde ukrýval, je nesmyslná,“ prohlásil Rath. 

Celkem Rath o propuštění žádal osmkrát a až podeváté mu bylo vyhověno. Už v září pustil soud z vazby i Kateřinu Pancovou, obviněnou spolu s Rathem. Třetí spoluobviněný, exposlanec Petr Kott, vyšel z vazby jako poslední ve druhé polovině listopadu. Za bývalého šéfa středočeského krajského úřadu se už v květnu zaručili herec Jan Kačer, bývalý olympionik Robert Změlík nebo Táňa Fischerová (bez úspěchu, záruka nebyla přijata). Soud už tehdy připustil, že u dvou ze tří případů, konkrétně možnosti ovlivňovat svědky a dál páchat trestnou činnost, už Ratha není nutné držet ve vazbě. Na obavě z uprchnutí ale dál trval.

O spekulacích ohledně možného útěku hovořil Rath i v exkluzivním rozhovoru pro Události, komentáře pouhý den po svém propuštění.