Havlova knihovna poodhaluje osudy českých Židů v gulazích

Praha - V pražské Knihovně Václava Havla večer začne výstava nazvaná Židé v gulagu. Svou přednáškou ji zahájí autoři expozice Adam Hradilek a Jan Dvořák. Budou mluvit hlavně o osudu československých Židů v sovětských pracovních táborech během druhé světové války.

Podle jednoho z tvůrců výstavy Adama Hradilka prchalo do Sovětského svazu během druhé světové války před nacistickou perzekucí mnoho československých Židů. Celkem jich tam odešlo asi 5 000, z nichž až 4 000 byly obětí perzekucí sovětské tajné policie NKVD. Obviněni byli například z ilegálního přechodu hranice nebo ze špionáže.

„Výstava je založena na archivních materiálech a rozhovorech s pamětníky,“ uvedl Hradilek. Až do 12. ledna si tak návštěvníci Knihovny Václava Havla budou moci prohlédnout autentické fotografie nebo se dozvědět o osudech Židů vězněných v gulazích z rozhovorů s těmi, kteří si jimi sami prošli. Výstavu doplňují dokumenty a předměty denní potřeby vězňů, které byly nalezeny během sibiřských expedic do opuštěných táborů, jež zorganizovalo občanské sdružení Gulag.cz.

Rozhovor s Adamem Hradilkem (zdroj: ČT24)

Výstava Židé v gulagu, jež se koná ve spolupráci Knihovny Václava Havla a Ústavu pro studium totalitních režimů, je již druhým projektem autorské dvojice Adama Hradilka a Jana Dvořáka. Navazuje tak na úspěšnou putovní výstavu Čechoslováci v gulagu, která se konala v minulém roce v březnu rovněž v Knihovně Václava Havla.