Extrémně chytré děti peníze od státu nedostávají

Ostrava - Vzdělávání nadaných dětí je nutné zlepšit. Shodují se na tom akademici, učitelé i psychologové. Děti s nadprůměrnou inteligencí potřebují podle odborníků individuální přístup. Stát ale na podporu speciálního vzdělávání těchto žáků na základních školách nedává peníze. Speciální třídy má v republice maximálně kolem 10 škol.

Průměrné IQ ve třídě může vyšplhat i k číslu 130. Například třeťáci základní školy ve Frýdku-Místku jsou oproti svým vrstevníkům trochu dál, jeden z nich se naučil číst už ve čtyřech letech. Škola přitom otevřela speciální třídy pro talentované děti zatím jako jediná v Moravskoslezském kraji. Ve třech ročnících se tady v letošním školním roce učí 56 žáků. 

Zatímco na vzdělávání žáků s poruchami učení dostávají základní školy od státu řádově deseti tisíce ročně, na děti s vyšším intelektem, než je běžné, nemají ani korunu navíc. Učitelé se přitom na tyto hodiny musí připravovat výrazně více. 

Marek Zeman, mluvčí MŠMT

„Již čtvrtým rokem posíláme desítky milionů korun středním školám. Od příštího roku chceme podporovat i ZŠ.“

Podpora nadaných dětí zatím od státu nepřichází (zdroj: ČT24)

Frýdecko-místecká základka tak má zatím podporu jen od města a kraje. Ten jí platí psychologa, který v mateřských školách vyhledává další talenty. S mimořádným nadáním se podle odborníků rodí v Česku asi dvě procenta dětí.