Kuba: Kožušník se vezl na lodi, ale pádlo do ruky nevzal

Praha – Z kongresu občanských demokratů 18. a 19. ledna vzejde nové stranické vedení. Současný první místopředseda Martin Kuba se pro deník Právo nechal slyšet, že nehodlá usilovat o žádnou pozici ve vedení ODS. Deníku to řekl poté, co kandidát na předsedu, europoslanec Edvard Kožušník, před kongresem prohlásil, že v novém vedení by neměl být nikdo ze současného vedení. Kuba ale na Kožušníkovu adresu zase poznamenal, že je produktem éry Mirka Topolánka a nechává o sobě slyšet až s blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Podrobnosti ke kongresu najdete zde.

„O tomto kroku jsem přemýšlel zhruba od počátku prosince a definitivně jsem se rozhodl před vánočními svátky,“ řekl deníku Kuba s odůvodněním, že uvnitř strany cítí napětí a emoce, a svým rozhodnutím nekandidovat chce přispět k uklidnění situace. Rád by tím také napomohl k tomu, aby delegáti „vybírali a volili s chladnou hlavou, rozumem, a ne na vlně nějakých iracionálních emocí“.

Do čela strany Kuba podporuje Petra Fialu, kterého považuje za mimořádně vzdělaného a zkušeného člověka. Zdůraznil, že Fiala není zatížen starými spory a k tomu, aby vyvedl ODS ze současné situace, má dostatečné znalosti i schopnosti.

Kuba: Blíží se evropské volby a najednou se všichni hlásí o funkce

Kožušníkovi vrátil Kuba kritiku výrokem, že patří mezi kandidáty, kteří se roky vezli na lodi „schovaní na teplých místech, ale pádlo do ruky nevzali. Nepřinášejí žádnou vizi, žádný program, jejich jedinou mantrou je negace“ a u některých jde podle Kuby o vymezování pouze vůči němu samotnému. „Když jsme před pár měsíci řešili, kdo má chodit po ulicích a reprezentovat ODS ve volbách, kdy bylo jasné, že neuspějeme, že kandidatura bude protivná a bude za ní pouze práce a neúspěch, tak jsem nikoho z těchto evropských lídrů neviděl, že by vystoupil a na kandidátku se postavil,“ řekl Kuba České televizi. Nepřímo tak poukázal i na europoslance Jana Zahradila, který chce kandidovat na post místopředsedy strany. „Takoví kandidáti mají pro budoucnost ODS nulový přínos,“ dodal.

Martin Kuba: „Eduard Kožušník vstoupil do ODS v roce 2008, v roce 2009 se náhle a poměrně protekčně objevil na volitelném místě do Evropského parlamentu a od té doby o něm nebylo v ODS ani vidu ani slechu. Teď se blíží evropské volby a najednou všichni ti, kdo seděli v evropském parlamentu, se hlásí o funkce.“

Podle Kožušníkových představ by ve vedení strany měli být ekonom, ideolog a žena. O konkrétních lidech, které by v případě svého zvolení chtěl mít v týmu, nechtěl mluvit. Členové nového vedení by podle něj měli být na kandidátce pro volby do Evropského parlamentu, které se na jaře uskuteční. Tím by se prý prokázalo, zda dokážou oslovit voliče.

Dvaačtyřicetiletý Kožušník se o funkci předsedy utká s exministrem školství Petrem Fialou, který do ODS vstoupil loni na podzim. Fiala už v úterý řekl, že Kožušníkovu kandidaturu vnímá jako oživení. Poukázal na to, že Kožušník dříve spolupracoval s expředsedou ODS a někdejším premiérem Mirkem Topolánkem. Kožušník si Fialy podle svých slov váží, oceňuje prý jeho vstup do ODS. Umí si ho představit ve funkci místopředsedy. O předsednickou funkci se bude zřejmě ucházet také dosavadní místopředsedkyně Miroslava Němcová, která svou kandidaturu oznámila hned po volbách. O křeslo prvního místopředsedy se chce ucházet europoslanec Jan Zahradil a dosavadní místopředseda Jiří Pospíšil.

Bývalí předsedové strany pozvánku na kongres nedostali

ODS na kongres oproti tradicím nepozvala své bývalé předsedy. Zdůvodňuje to tím, že jednání má být ryze pracovní. „Úkolem kongresu je především řešit další směřování ODS. Z tohoto důvodu nebudeme zvát dřívější předsedy ani hosty z jiných politických subjektů,“ uvedl mluvčí strany Jiří Sochor. Odlišný by mohl být také program. Volba předsedy je předběžně naplánována už na první jednací den. V minulosti přitom tento den patřil především politické diskusi, volby byly až druhý den.

Dvoudenní kongres ODS strana svolala po loňské rezignaci bývalého předsedy Petra Nečase a propadu strany ve sněmovních volbách. Dosavadní vedení bylo s dvouletým mandátem zvoleno v listopadu 2012.

Kuba: Kožušník je produktem éry Mirka Topolánka (zdroj: ČT24)