Babiš si podepsal výpověď a v čele Agrofertu končí

Praha – Předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš, jehož čeká s největší pravděpodobností funkce ministra financí a křeslo vicepremiéra, uvedl na svém profilu na sociální síti, že končí v managementu své společnosti Agrofert. Podrží si ale místo v charitativní Nadaci Agrofert.

„Dnes, v pondělí 20. ledna, jsem si sám podepsal výpověď, což byl zvláštní pocit,“ napsal Babiš na svém profilu. Podle jeho slov musí jméno Andrej Babiš zmizet z různých rejstříků, rovněž se zbavuje podpisových práv, členství v představenstvech a dozorčích radách. „Chci zůstat jen v dozorčí radě Nadace Agrofert, která přispívá na charitativní projekty, což mi snad už nikdo jako střet zájmů vyčítat nebude,“ doplnil.

Už po sněmovních volbách v minulém roce předesílal, že případná účast v nadcházející vládě by pro něj znamenala konec v čele představenstva mateřské firmy Agrofert, kde by ho vystřídal šéf valašskomeziříčské chemičky DEZA Zbyněk Průša. O novém předsedovi by mělo představenstvo rozhodnout ve čtvrtek 23. ledna, podle všeho se jím stane právě Průša.

Skupinu Agrofert tvoří přes 200 firem, které působí mimo jiné v oblasti zemědělství, potravinářství, chemického průmyslu a médií. Miliardář Babiš se řadí k nejmovitějším podnikatelům v ČR.

Podrobnější informace o celém Babišově impériu najdete v našem článku.  

KONCERN AGROFERT HOLDING:

Chemický průmysl - DEZA, Fatra, Lovochemie, Synthesia

Lesnictví a dřevařství - Uniles, Wotan Forest, Nový Forest (zatím není v majetku Agrofertu) 

Média - Mafra, AGF Media, Ecopress

Potravinářství - Kostelecké uzeniny, Krahulík - Masozávod Krahulčí, Mlékárny Hlinsko, Olma, Penam, Vodňanská drůbež

Zemědělství - Agropodnik Domažlice, Oseva, Tajba 

Ostatní firmy patřící Agrofertu - Agrofert, a. s., Agrotec, Ethanol Energy