Keška, kam se podíváš. V Lošticích si ji spletli s bombou

Olomouc - V Lošticích na Olomoucku musel zasahovat pyrotechnik kvůli tzv. kešce, čili schránce určené ke hře geocaching. Při ní hledají hráči drobné poklady pomocí systému GPS a trojice mladíků ji tentokrát umístila poblíž autobusové zastávky. Loštičtí ovšem kešku omylem zaměnili za bombu. Policie proto vyzývá hráče k hlubšímu zamyšlení nad tím, kam kešky ukrývají.

Kvůli hlášení loštických obyvatel policisté a hasiči uzavřeli část obce bezmála na dvě hodiny. Podezření vzbudila schránka s magnetem, kterou tři mladíci ukryli nedaleko zastávky autobusu, na místě musel zasahovat pyrotechnik. Místo bomby ale odhalil kešku.

Podle policistů při zásahu v Lošticích nepochybili ani příznivci hry, ani občané. Nebudou proto nejspíš po nikom peníze za výjezd vymáhat. Hráče geocachingu ale vyzývají k obezřetnosti. „Apelujeme na osoby, které provozují tuto hru, aby při hře volili taková místa, aby objekty nevzbuzovaly takový dojem, že je v nich umístěn nástražný výbušný systém,“ zdůraznila policejní mluvčí Irena Urbánková. Podoba schránek totiž není nijak normovaná.

Geocaching skončil zavřenou silnicí a zásahem pyrotechnika (zdroj: ČT24)

Policejní výzva je o to důraznější, že geocaching – hra na pomezí sportu a turistiky – nabírá v Česku na popularitě už několik let a momentálně je na území republiky k nalezení více než 20 tisíc kešek. Ve světě potom přes 1,5 milionu. Hráči pomocí satelitní navigace v rušných městech i v odlehlých koutech přírody hledají podle zeměpisných souřadnic tajné ukryté schránky - cache. Některé se schovají v dlani a vejde se do nich jen miniaturní bloček na zapsání jména nálezce, jiné obsahují i drobné dárky, které si mohou lovci vyměnit za jiné, nebo i předměty cestující i po celém světě.

Systém, kdy člověka k ukryté schránce dovedou indicie navázané na poznávání přírodních či kulturních památek, využívají ke své propagaci i některá města a do geocachingu se zapojují také oficiální instituce. V českém případě se naposledy jednalo o Karlovu univerzitu, která ku příležitosti 45. výročí upálení Jana Palacha umístila do širšího okolí Prahy schránku, při jejímž hledání se hráči seznámí s Palachovým životem.  

Hledačka – za přírodou bez GPS

Na princip geocachingu také navazuje nový rodinný projekt Na značky, na venkov, který spočívá v takzvaném questingu, česky hledačce. „Chceme přibližovat přírodní a kulturní dědictví trochu jinak než jen pomocí naučných stezek a informačních panelů,“ vysvětluje Kateřina Kočí z Občanského sdružení Actaea. Začátek hry spočívá v tom, že si turista vyzvedne pokyny na archu papíru nebo stáhne z internetu. Obdrží návod trasy a také místo pro vyplnění tajenky. „Na každém zastavení je nějaká informace o místě a hádanka, která nutí přemýšlet a rozhlížet se. Postupně vyplní tajenku a zjistí, kde hledat poklad,“ vysvětlila Kočí.

Poklad může být podobný jako v geocachingu. „Rozdíl je v tom, že zde je cílem samotná cesta a není potřeba žádných technologických pomůcek. Navíc děti mají rády poklady,“ řekla Kočí. Zatím jsou schované v infocentrech, ale nyní plánují tvůrci dát jeden v Podyjí do terénu a postupně v tomto trendu pokračovat. Zatím jich je 13 a tvůrci věří v to, že se postupně rozšíří živelně podobně jako geocaching.