Sněmovnu čekají velké změny – konec přílepků i porcování medvěda

Praha – Zákonodárný proces v dolní komoře by se měl do budoucna více zprůhlednit. Sněmovna dnes v prvním čtením podpořila předlohu poslanců ANO, TOP 09 a KDU-ČSL, která například zakáže poslancům podávat k návrhům zákonů takzvané přílepky. Všechny pozměňovací návrhy by poslanci také museli opatřit zdůvodněním. Norma zakazuje i takzvané porcování medvěda při jednání o státním rozpočtu. Návrh jednacího řádu nyní míří k posouzení do výborů. Sněmovna v prvním čtení podpořila i návrh TOP 09 na zavedení centrálního veřejného registru smluv.

Jednání všech sněmovních orgánů by až na výjimky mělo být veřejné. Poslanecká novela jednacího řádu rovněž prodlužuje lhůtu mezi druhým čtením a závěrečným schvalováním norem z obvyklých tří dnů na dva týdny. Cílem je podle autorů dát poslancům dostatek času na to, aby si mohli pozměňovací návrhy prostudovat. Lhůtu ale bude moci sněmovna i nadále zkrátit nejméně na dva dny. Podle Rusnokovy vlády v demisi ovšem není zřejmé, kdo bude posuzovat, zda je předložený pozměňovací návrh přílepkem a jaké z toho vyplynou důsledky.

Exministr Blažek: Zlepšení procesních norem ke zkvalitnění demokracie nepřispěje

Důvodové zprávy norem by podle předlohy musely obsahovat zhodnocení korupčních rizik a seznam lidí, kteří se na jejich zpracování podíleli. Opatření má částečně nahradit úpravu omezující lobbování. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale podotkl, že ustanovení by se mělo zpřesnit, aby na seznamu nebyl každý referent, jehož rukama předloha projde.

Zprůhlednění legislativního procesu patří k požadavkům iniciativy Rekonstrukce státu. Podle exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) ale zlepšení procesních norem ke zkvalitnění demokracie nepřispěje: „Opravdu si myslíme, že takový anglický parlament je tak kvalitní proto, a funguje tak dlouho, že má kvalitní jednací řád? Demokracie je o sdílení společných hodnot, které buďto sdílíme, nebo nesdílíme. A ani zaváděním vyšetřovacích komisí a neustálým zkvalitňováním procesních pravidel, pokud ty hodnoty nesdílíme, tak demokracii nezkvalitníme.“

Uzavřené smlouvy půjdou do centrálního registru

Přes řadu výtek dnes prvním čtením prošel i návrh opoziční TOP 09, který zavádí centrální veřejný registr smluv. Pod normu se podepsali také koaliční zástupci z ANO a KDU-ČSL. Stát, kraje, obce a jimi ovládané firmy by v registru měly povinně zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy. Nově by nařízení mohlo platit také pro objednávky a faktury. Hlavní tvůrce zákona Jan Farský (TOP 09) označil za průlomové ustanovení, které podmiňuje platnost smluv jejich zveřejněním v registru, a to do tří měsíců od jejich uzavření. „Pokud by tento šém měl být ze zákona vyňat, zbude jen byrokratický paskvil obtěžující slušné a nepřekážející nepoctivcům,“ podotkl.

Oponenti ale právě tuto pasáž zákona kritizovali. Podle místopředsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky by to například znamenalo „zásadní zásah do dosavadní smluvní praxe, který znejišťuje smluvní vztahy v období od podpisu smlouvy do jejího uveřejnění“. Zrušení platnosti smlouvy, která by nebyla zveřejněna, by Chvojka nahradil finanční sankcí. ODS zase varovala před možným zneužitím zveřejňovaných údajů. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury budou do registru nahlížet více lobbisté než veřejnost kvůli kontrole hospodaření.

Občanští demokraté by také chtěli, aby se zákon nevztahoval na vesnice a malé obce, neboť by je prý neúměrně administrativně zatížil. Podle Svazu měst a obcí by si samosprávy musely kvůli převodu smluv do registru pořídit specializovaný počítačový program a ve smlouvách by musely znepřístupnit osobní a obchodní údaje, jejichž uveřejňování zakazuje zákon.