Vondroušův airsoft byl útokem na veřejnou osobu, přitvrdil odvolací soud

Liberec - Pavel Vondrouš střelbou z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause spáchal útok na veřejnou osobu. Odvolací Krajský soud v Liberci vyslyšel návrh státního zástupce a zpřísnil kvalifikaci prvoinstančního soudu, který akt označil za výtržnictví. Podmíněný trest i přes zpřísnění kvalifikace sedmadvacetiletému muži odvolací soud nezměnil. Vondrouš na bývalého prezidenta použil plastovou zbraň na kuličky v září 2012 v Chrastavě.

„Útočil na politika v dané chvíli v pozici prezidenta - Václava Klause a byl to jeho politický protest. Z toho důvodu jsme dospěli k závěru, že se skutečně jednalo o útok na úřední osobu,“ komentoval soudní výrok předseda libereckého senátu František Boštík.

Samotného Pavla Vondrouše, který se prý k činu odhodlal proto, že chtěl upozornit na nedostatečnou reflexi potřeb obyčejných lidí ze strany politiků, soudní výsledek nijak nepřekvapil. „V České republice je zcela běžné, že lidé, kteří by měli být u soudu, jsou v úplně jiných pozicích,“ komentoval po jednání situaci. Proti verdiktu krajského soudu ale hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

  • Bez ohledu na výsledek soudního procesu mají chrastavští obyvatelé o povaze incidentu jasno. Místu, kde se událost loni na podzim odehrála, začali říkat Most atentátníků.

Podle dřívějších Klausových slov šlo „prvně za 100 let našeho moderního státu o atentát na prezidenta republiky“. Šestadvacetiletý muž vystřelil na prezidenta loni v září při otevírání nového mostu v Chrastavě. Exprezident procházel davem lidí, na místě byl i Vondrouš oblečený v maskáčích. Na Klause poté sedmkrát vypálil z airsoftové pistole a čtyřikrát ho zasáhl. Z místa pak odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla. Klaus podle žalobce utrpěl zhmožděniny kůže s mírným otokem.

Odvolací soud: Vondroušův čin byl útok na úřední osobu (zdroj: ČT24)

Další Vondroušovy činy spojené s Klausem:

  • Klausovi na Hrad poslal 250 korun na vyčistění košile a saka. Prezident tehdy peníze odmítl.
  • Loni v listopadu Vondrouše krátce zadržela rakouská policie. Zatčení se odehrálo před vídeňskou budovou Rakouského průmyslového spolku, kde byla připravena prezentace Klausovy knihy.
  • Vondroušovi hrozila i pětimilionová pokuta za to, že ve svém občasníku zveřejnil Klausovu výpověď k útoku v Chrastavě. Policie ale nakonec porušení zákona nezjistila.
  • Vondrouš se také chystá vydat knihu, v níž chce mimo jiné zveřejnit své motivy k útoku na Klause. „Kniha je napsaná, hledám vydavatele,“ řekl.